Nekoliko dana pre nego što je zakazana sednica Skupštine na kojoj su razmatrani izveštaji o radu nezavisnih regulatornih institucija, zvaničnici vladajuće Srpske napredne stranke doveli su u pitanje rad tih tela, a njihove predstavnike u javnosti „prozvali“ da primaju ogromne plate na teret poreskih obveznika. Stoga, javnost nije bila toliko iznenađena, odnosno moglo bi se reći da je i očekivala svojevrsni skandal na pomenutoj sednici parlamenta, jer su se odnosi vlasti i nezavisnih institucija, u poslednje vreme, posebno zaoštrili.

Čini se, ponesen takvom atmosferom neraspoloženja države prema predstavnicima nezavisnih institucija, istakao se Vladimir Marinković, potpredsednik Skupštine Srbije i funkcioner stranke Rasima Ljajića – SDPS. Njegovo ućutkivanje i nedozvoljavanje čelnim ljudima nezavisnih regulatornih tela da se obrate poslanicima, uprkos pravima i Poslovniku o radu parlamenta, koji im to garantuju, dovelo je u neprijatnu situaciju upravo onaj naprednjački i većinski deo Skupštine Srbije od kojih se, s obzirom na kritike, očekivalo da i na sednici nastave sa osporavanjem rada nezavisnih institucija. Predsednica parlamenta i visoka funkcionerka SNS Maja Gojković morala je da uputi javno izvinjenje zbog grubog kršenja njihovih prava od strane funkcionera stranke koalicionog partnera u vlasti.

Vladimir Marinković je vanredni profesor Megatrenda i Nezavisnog univerziteta u Banjaluci, a diplomirao je i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Obavlja funkciju potpredsednika Privredne komore Zelene Srbije, a od maja 2012. godine je na dužnosti narodnog poslanika u Skupštini Srbije. Član je Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije i zamenik člana Odbora za finansije, budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

Angažovan je u Upravnom odboru Regionalne mreže parlamentarnih odbora za finansije, ekonomiju i evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana. Bio je generalni sekretar Udruženja industrijalaca i preduzetnika Srbije i Crne Gore, zamenik direktora Instituta za razvoj malih i srednjih preduzeća i direktor Visoke strukovne škole za preduzetništvo.

Nije oženjen i nema dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari