Risto Ratković je od one proklete pjesničke sorte koja se zametnula u splinu francuskog simbolizma, preživjela modernu, da bi potpuno ili gotovo potpuno nestala sa krajem modernizma. Ili se pretvorila u pozu, u gestu, u teatralnost manira. Esejista, diplomata, pjesnik, romanopisac, boem, tih, ni na kog kivan, Ratković je, kroz život prošao onako kako prolaze oni koji o bijelom svijetu znaju toliko toga, tragičnog.

A on je znao, znao gotovo sve, istakao je književni kritičar Radoman Čečović na sinoć održanoj večeri „Ponoć mene“ u Kući Rista Ratkovića u Bijelom Polju, posvećenoj ženi u životu i djelu Rista Ratkovića.

– Ratkovićeva poezija nije samo od one klase avangardnih ostvarenja (izuzimajući Mrtve rukavice i Levijatan) koja u svom izrazu i sadržaju nudi artizam i puko poigravanje sa rješenjima forme, već pjesmi daje i veoma jak input angažovanosti, pa je i taj odnos prema pjesmi, kao prema nosiocu poruke, uticao da se motiv žene uspostavi kao reflektor ne samo unutrašnjeg stanja medijuma već i što objektivnijeg i kritičkijeg sagledavanja svijeta, istakao je Čečović. Osim Čečovića, o ženi u životu i djelu Ristar Ratkovića govorila je i Aleksandra Vuković koja je napravila komparaciju između lika Vasvije iz Ratkovićevog romana „Nevidbog“ i Andrićeve Fatime iz romana „Na Drini ćuprija“.

– Fatima je prva imala kuraži da kaže NE očekivanju sredini, odnosno da izađe iz zadatosti nametnutog kulturnog koda, što pobuđuje sumnju da je Andrić prije pisanja romana „Na Drini ćuprija“ čitao Ratkovićevog „Nevidboga“, istakla je Vuković. U okviru ovog programa otvorena je izložba slika Miomira Miša Vemića, a održan je i koncert dua „Kafe“ koji čine muzičari Srđan Bulatović i Boris Nikčević.

Otvarajući Vemićevu izložbu, akademski slikar Mehmed Meša Suljević je istakao da u slikarstvu Miša Vemića možemo tražiti niti koje spajaju i pokreću ovog nadahnutog crnogorskog umjetnika vulkanskom snagom kao hvalospjev divljoj i lijepoj životinji, koja je vjekovima sudbinski vezana za čovjeka na ovim prostorima.

– U slikarskom djelu Miomira Miša Vemića na jedan poseban način možemo uspostaviti vezu između praiskonskog motiva i savremeno koncipirane slike, istakao je Suljević.

Program „Ponoć mene“, organizovala je Javna ustanova „Ratkovićeve večeri poezije“ koja je formirana prije nepunih godinu dana, a čiji direktor Abaz Dizdarević ističe da je ovo je prvi u serijalu planiranih programa o Ristu Ratkoviću koje organizuje JU „Ratkovićeve večeri poezije“ sa namjerom da djelo pisca prvog modernog crnogorskog romana vrati među čitaoce i da podstaknemo tumače književnosti na još analitičkiji pristup Ristu Ratkoviću.

– Pored primarnih Ratkovićevih večeri poezije, ustanova će se baviti i drugim umjetničkim programima i već smo krenuli u obilježavanje stogodišnjice rođenja Ćamila Sijarića. U svakom slučaju, cilj nam je njegovanje i prezentacija umjetničkih dometa uopšte, kazao je Dizdarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari