Kao i širom Srbije u Požarevcu je obeležen 9. maj, dan kada je pre 66 godina potpisan akt o kapitulaciji nacističke Nemačke, kojim je označena pobeda antifašističke koalicije nad fašizmom i završen Drugi svetski rat u Evropi. Tim povodom, u salonima Gradskog zdanja Požarevca, za predstavnike ambasada Rusije i Ukrajine, potpukovnika Iliju Skrebnjeva i Jurija Mahsvietova, predstavnike SUBNOR-a i Vojske Srbije, priređen je svečani prijem. Prisutnima se najpre obratio gradonačelnik Grada Požarevca, Miodrag Milosavljević, koji je podsetio na 9. maj 1945. godine i borce koji su položili svoje živote za oslobođenje Evrope.


– Drugi svetski rat izazvale su države trojnog pakta, sa namerom da izvrše novu podelu sveta. Uzroci tog rata bili su višestruki. Najznačajniji svakako je pojava ideologije fašizma, koja je težila vođenju diktature jedne države, partije i njenog vođe. U našem kraju, pod zastavom slobode, koju su visoko podigli slavni i nezaboravni borci, studenti, đaci, radnici, seljaci i rudari, svrstani u Stišku, Moravsku, Mlavsku i Ramsku odbrambenu snagu, vojevali su sa borcima bratske Rusije. Čačalica i brojni spomenici naše revolucije na području Grada Požarevca, svedoci su herojske borbe, večnog trajanja naroda ovoga kraja. Takođe, 9. maja 1950. godine, Robert Šuman, predstavio je svoj predlog kreiranja organizovane Evrope. Ovaj predlog poznat je kao „Šumanova deklaracija“, a smatra se početkom kreiranja onoga što je danas EU. Deveti maj predstavlja i evropski simbol, Dan Evrope, koji zajedno sa himnom i zastavom identifikuju politički identitet EU. Dan Evrope je prilika za aktivnosti i festivale koji Evropu približavaju svim građanima i narodima… Sadašnji period razvoja Srbije karakterišu promene i reforme koje su stvarane na osnovu pozitivnih vrednosti i civilizacijskih dostignuća, na ideji očuvanja mira, ekonomskog i socijalnog napretka. Danas, kada obeležavamo 9. maj, kao jedan od najznačajnijih datuma u istoriji čovečanstva, izražavamo čvrstu opredeljenost da čuvamo državne i nacionalne interese, rekao je Milosavljević.

U nastavku svečanosti, izveden je prigodan kulturno-umetnički program. Prijemu su prisustvovali i zamenica gradonačelnika, Vukica Vasić i predsednik Skupštine grada, Miomir Ilić sa saradnicima.

Nakon svečanog prijema, predstavnici ambasada Rusije, Ukrajine, lokalne samouprave, SUBNOR-a i Vojske Srbije, položili su vence na spomen obeležja na Čačalici i obišli Spomen obeležje „Požarevački mir“ na Tulbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari