Ponoš: Vojnici će da čiste prazne kasarne, a neće imati ko da vozi tenkove 1foto FoNet Milica Vučković

Služenje vojnog roka od 75 dana neće da reši probleme koje postoje u Vojsci Srbije, jer ti vojnici neće biti osposobljeni za odbranu zemlje, izjavio je danas nekadašnji načelnik Generalštaba i predsednik stranke Srbija centar Zdravko Ponoš.

Ako bude 75 dana, stvari su loše, a biće još gore, oni će da čiste prazne kasarne, a neće imati ko da vozi tenkove, ukazao je Ponoš u gostovanju na televiziji N1.

Na pitanje da li će podržati predlog o vraćanju vojnog roka kada on bude došao u Skupštinu, on je odgovorio da bi morao da pogleda šta će Vlada da predloži konkretno.

Ovo što je do sada predlagano je propagandna stvar, nikakav argument nisam čuo. Kada se rade promene u vojsci, to se uvek bazira na jaka dva argumenta – zato što se promenio bezbednosni ambijent i drugo – zato što se promenila tehnologija, rekao je Ponoš.

Kako je istakao, taj bezbednosni ambijent se promenio u smeru da treba više vojske, „ali tehnološki se promenio da treba manje vojske. Jer za upravljanje bespilotnim letelicom, koja proizvodi isti haos kao haubica, treba vam manje ljudi“.

Prema njegovom mišljenju, taj predlog nije baziran ni na jednom od ta dva argumenta.

On je baziran na političkoj potrebi da se nešto drugo prekrije, pogotovo je tajming tako biran. A biran je iz dnevno-političkih razloga. Osim tog razloga, vojska je očigledno nepopunjena. Ova država ne može da kaže da ima ratnu vojsku, ima privid vojske, popunjena je profesionalnim vojnicima oko 50 odsto, naveo je Ponoš.

On je konstatovao da obavezni vojni rok neće rešiti stvar, jer se za proteklih 14 godina ratna vojska nije popunjavala, a profesionalizacija nije urađena, pa nemamo ni profesionalnog vojnika.

Na ovaj način sa tih 75 dana, imajući u vidu da 60.000 stanovnika stasa za vojsku, pa ako računamo samo muškarce, to je 30.000 i ako smanjimo za one koji iz nekih razloga neće služiti, to je oko 20.000 ljudi. Taj broj puta 75 dana, dolazimo tih četiri i nešto hiljada koliko treba da se formalno popuni mirnodopsko stanje vojske. Ali, to je još 4.000 neobučenih vojnika koji od vojske imaju samo uniformu, jer ne mogu da nose pušku, dakle, nemamo ni mirnodopsku vojsku, zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari