U Kasarni „General Pavle Jurišić – Šturm“ svečano je obeležen 16. novembar Dan kopnene vojske, Dan roda pešadije i ujedno i Dan Centra za obuku kopnene vojske u Požarevcu.

Svečanosti su prisustvovali zamenik komandanta Komande za obuku brigadni general mr. Goran Radovanović, načelnik Braničevskog upravnog okruga Goran S. Petrović, gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević, predesnik Skupštine grada Požarevca Miomir Ilić, zamenik predsednika Gradske skupštine Milić Jovanović, načelnik Policijske uprave Požarevac Dejan Radenković, predstavnici sudstva, pukovnik u penziji predhodni komandant Centra Vinko Markovski, komandni centar iz Komande za obuku, pukovnik Vladislav Jovanović sa Vojne akademije i veterani poslednjih ratova.

Ističući značaj i uspeh Kolubarske bitke, pukovnik mr. Milivoje Pajović, komandant Centra za obuku kopnene vojske u Požarevcu je rekao: – Devedeset i sedam proteklih godina od slavne Kolubarske bitke, svakog novembra iznova bude u nama vojnicima i u svakom rodoljubivom Srbinu sećanje na veliko i teško vreme u kome se srpska vojska borila za fizički opstanak države i naroda. Od te 1914 godine do današnjih dana sloboda je plaćena sa preko dva miliona srpskih vojničkih i civilnih duša, a samo u Braničevu blizu 15.000. Dva miliona glava za nepuno jedno stoleće mnogo je i za brojnije narode od našeg, mnogo je i za celo čovečanstvo. Otuda sa tugom i ponosom, sećamo se naših slavnih predaka i naših savremenika, njihovog nadljudskog napora i njihove uzvišene žrtve u borbama za slobodu Srbije, koje su trajale sve do poslednjih dana 20 veka.

U vojničkom životu od samih početaka obuka je svetlost koja ovu uzvišenu profesiju izdvaja nad ostalim. Između dva praznika u Centru za obuku kopnene vojske u Požarevcu obučili smo blizu 1.000 vojnika, oficira i podoficira, izvršili 430 gađanja sa preko 10.000 izvršilaca, izveli smo 50 vežbi, utrošili 100 kilograma eksploziva, 150.000 metaka, prešli 290.000 kilometara, prevezli 12.000 ljudi i 3000 tona tereta, sanitetski zbrinuli 6000 lica, spremili 18.000 obroka. I ovom prazniku ističem izvanrednu saradnju, pomoć i razumevanje građana, vojske i lokalne samouprave u Braničevu, Podunavlju i Pomoravlju.

Svoju čast i čast drugoga smatramo jednakim. Ne povređujemo vrednosti i svetinje drugoga, ali ne dopuštamo ni da naša čast i naše svetinje budu napadnute…Tako je bilo, jeste i biće. Služeći vojnu službu sa otadžbinom smo u zavetnom odnosu i bezuslovno je branimo. Vrednost državi Srbiji smatramo vojničkim idealom i kao i u mnogo težim danima spremni smo na odricanja radi dobrobiti otadžbine Srbije, Vojska Srbije i svoje jedinice – rekao je pukovnik Pajović.

Trostruki praznik je čestitao zamenik komandanta Komande za obuku brigadni general mr Goran Radovanović i odao priznanje za celokupan rad u proteklom periodu: „Vi ste ti koji treba na vojnički način da izvršavate zadatak, da predstavlajte Vojsku srbije i u tom smislu očekujem od Vas da i u narednom periodu postižete zapažene rezultate u obučavanju oficira, podoficira, vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka.“

Posle počasnog defilea prisutni su imali priliku da se u okviru taktičko – tehničkog zbora upoznaju sa delom opreme i naoružanja koji se koriste u požarevačkom Centru za obuku kopnene vojske, a u večernjim satima u velikoj sali Centra za kulturu upriličen je koncert Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“.

Za posebno angažovanje nagrađeni su zasluženi vojnici, njihove starešine i civili, a priznanja požarevačkog Garnizona za izuzetnu saradnju uručena su Miodragu Milosavljeviću, Miomiru Iliću, Goranu S. Petroviću, mr. Jasmini Nikolić, Aleksandru Arsiću, Ekonomsko – trgovinskoj školi i preduzeću „Kompromis dizajn“.

Čestitka predsednika Borisa Tadića

Dan kopnene vojske svim pripadnicima voda čestitao je i predsednik Srbije Boris Tadić naglasivši da su u proteklom periodu kopnene jedinice dale pun doprinos očuvanju mira i stabilnosti u zemlji i doprineli jačanju ugleda Republike Srbije i njene vojske. – Izvršavajući zadatke u kopnenoj zoni bezbednosti, pomažući građanima Srbije u teškim situacijama, kao i zapaženim učešćem na međunarodnim vežbama, pokazali ste visok stepen profesionalizma i osposobljenosti. Uveren sam da ćete i dalje odgovorno izvršavati dodeljene misije i zadatke i raditi na jačanju operativne sposobnosti jedinica kopnene vojske i Vojske Srbije u celini – naveo je u čestitki predsednik Republike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari