Najava Derviša Eroglua da će se u aprilu kandidovati za predsednika samoproklamovanog Severnog Kipra, dočekana je strahovanjima međunarodne zajednice da bi njegova pobeda mogla da blokira pregovore o ujedinjenju ostrva, koji su sada, kako se navodi u diplomatskim krugovima, u „ohrabrujućoj fazi“. Eroglu, aktuelni premijer u turskom entitetu, važi, naime, za političara „čvrste ruke“, za koga se govori da je „kopija“ nekadašnjeg vođe kiparskih Turaka Raufa Denktaša, velikog protivnika kiparskog ujedinjenja.

Među onima koje ne bi obradovala pobeda Eroglua jeste i lider kiparskih Grka, Dimitris Hristofijas, koji od septembra prošle godine pregovara sa Mehmetom Ali Talatom, aktuelnim predsednikom Severnog Kipra. „Izbor Eroglua značio bi jasnu poruku u prilog održavanju podele ostrva“, ocenio je Hristofijas. Iako je Eroglu, objavljujući svoju kandidaturu, rekao da bi se u slučaju pobede odmah sastao s Hristofijasom i nastavio razgovore o ujedinjenju, u diplomatskim krugovima većina sumnja u uspešnost njihovog dijaloga.

Kipar je podeljen 1974. godine, nakon invazije turskih trupa na njegov severni deo, u nastojanju da se spreči ujedinjenje ostrva sa Grčkom, u kojoj je na vlasti bila vojna hunta. Od tada je bilo više pokušaja da se ostrvo ujedini, ali se u tome nije uspelo. Najnovija runda pregovora započeta je u septembru 2008. direktnim dijalogom Hristofijasa i Talata, uz posredovanje specijalnog izaslanika UN, bivšeg ministra spoljnih poslova Australije Aleksandera Daunera. Iako se Dauner u poslednje vreme oglašavao izjavama obojenim umerenim optimizmom, u UN nisu zadovoljni tokom pregovora. Situaciju sada, nesumnjivo, komplikuje mogućnost da Mehmet Ali Talat izgubi na predstojećim izborima, jer ankete daju prednost Erogluu, čija je stranka Nacionalnog jedinstva ubedljivom pobedom na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima pokazala da je vodeća politička snaga u turskom entitetu.

Misija generalnog sekretara UN

U želji da se tekućim pregovorima da novi posticaj, generalni sekretar UN Ban Ki Mun danas i sutra će na Kipru razgovarati s Hristofijasom i Talatom. Povodom te posete, iz diplomatskih krugova na Ist Riveru stižu tvrdnje da će Ban pregovaračima sigurno ponuditi i neke nove predloge koji bi trebalo da rezultiraju približavanjem stavova dveju strana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari