Povodom Dana opštine Veliko Gradište održana je svečana sednica Skupštine opštine na kojoj su dodeljene nagrade i povelje i istaknuto da se u ovoj podunavskoj komuni čine veliki napori kako bi se ona ponovo našla među najuspešnijima u Srbiji.

Sednicu je vodila predsednik skupštine Branislavka Šulović a predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić je u svom izlaganju pozdravio sve prisutne a posebno predstavnike iz Nove Moldave, Banje Herkulane, Rešice iz susedne Rumunije, kao i predstavnike EU i donatore u Srbiji, a posebno dobitnike nagrada i povelja.

Milić je istakao da je godina iza nas bila izuzetno teška kako za Srbiju tako i za Veliko Gradište gde je nakon prošlogodišnjih poplava trebalo organizovati život. Ekonomska kriza je bila, kako je istakao Milić, izraženija u ovom periodu što se ogledalo u većoj nezaposlenosti, problemima kod poljoprivrednih proizvođača, organizovanju proizvodnje i najzad i u turizmu, granama koje se stanovništvo opštine Veliko Gradište uglavnom bavi, tako da je rukovodstvo opštine kroz budžet za tekuću godinu u prioritete stavilo i obezbedilo normalno funkcionisanje javnih preduzeća i ustanova, odnosno da deca normalno pohađaju nastavu, imaju sva potrebna učila, budu nagrađena za svoje uspehe, imaju tople učionice, da funkcioniše kultura, sport, zdravstvo. Socijalni program u budžetu zauzima značajno mesto i izdvaja preko 10 odsto sredstava. Milić je dalje naglasio da opština nema kredita i da su pri kraju vraćanja obaveza iz ranijih godina. Svesni da nemaju dovoljno novca za nove investicije akcenat je stavljen na apliciranje za sredstvima EU fondova gde mogu da se pohvale sa 12 programa koji su trenutno u opticaju, a čija je vrednost 10 miliona evra. Milić se osvrnuo na projekte i investicije koje su u toku i u planu i na kraju zaključio da rukovodstvo opštine ima cilj da naselja budu čista, sredina zdrava a Veliko Gradište otvoreno za investitore koji žele da ulože svoj kapital pre svega u turizam i agrar.

Dobitnici nagrada i povelja su: Duško Jovanović Zeja, oblast kulture, Milorad Stanojević Firga, oblast preduzetništva, Vladica Stojanović, oblast poljoprivreda, ratarstvo Vladica Stokić, oblast poljoprivrede, voćarstva, Ana Stefanović, učenik generacije srednje škole Veliko Gradište, MZ Kamijevo, oblast afirmacije naseljenog mesta, Zoran Jovanović Zeja, oblast turizma, Fudbalski klub Desine, oblast sporta, OŠ Vuk Karadžić iz Majilovca, oblast obrazovanja, Goran Tomić, predsednik lovačke sekcije Carevac, Nenad Nešković, oblast humanitarne delatnosti, Udruženje za zaštitu životinja Puž, oblast humanitarne delatnosti.

Povelje su uručene predstavnicima Agencije za saradnju i koordinaciju TIKA iz Turske, nemačkom GIZ-u i austrijskoj razvojnoj agenciji ADA. TIKA je povelju zaslužila za izuzetan doprinos, unapređenje, razvoj i afirmaciju opštine Veliko Gradište. Ova agencija je finansirala projekat obnove Ramske tvrđave, a sada finansira i radove na obnovi utvrđenja.

Nemačka organizacija za tehničku saradnju GIZ za pružila je izuzetan doprinos u pružanju tehničke pomoći za unapređenje opštinske uprave. Austrijska razvojna agencija ADA nagrađena je za unapređenje i izgradnju infrastrukture kroz finansiranje i izgradnju vodoizvorišta “Ostrovo” u vrednosti od 4,4 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari