Ponovo najavljena izgradnja replike Kasapčića mosta u Užicu 1Foto: Infoera

Salih Akgul Hadžifejzović, počasni konzul Srbije u turskom gradu Jedrene, koji je danas posetio Užice, najavio je da će Turska graditi repliku nekadašnjeg Kasapčića mosta koji je, pre skoro četri veka, u vreme Otomaskog carstva, izgrađen u Užicu.

Kako je objavljeno na zvaničnim sajtu Grada Užica, on je, u razgovoru sa užičkom gradonačelnicom dr Jelenom Raković Radivojević, naveo da je „sada već izvesna izgradnja Kasapčića mosta“. Takođe, saopšteno je, da je kazao da su „turski investitori veoma zainteresovani za pokretanje proizvodnje u Užicu“ i da će to „najverovatnije, biti proizvodni pogon iz oblasti tekstilstva“.

Saopšteno je i da se „veoma brzo može očekivati poseta ambasadora Turske, nakon čega će biti poznati dalji koraci saradnje, koja će Užicu doneti vredne investicije“.

Za četiri godine, to je treći put da se najavljuje gradnja replike Kasapčića mosta. Prvi, put, 2017. godine, to su pomenuli Tanžu Bilgič, u to vreme ambasador Turske u Beogradu, i Mehmed Bajrak, direktor Turske agencije za saradnju i razvoj (TIKA), a nakon razgovora sa tadašnjim gradonačelnikom Užica Tihomirom Petkovićem.

Drugi put, u maju ove godine, Bašar Bašol, generalni konzul Turske u Novom Pazaru, razgovarao je sa aktuelnom gradonačelicom i saopštio da će se „zauzeti za taj projekat, koji je bio odložen zbog pandemije virusa korona“ i dodao da se „nada da će se, u saradnji sa TIKA, most izgraditi u narednom periodu“.

Kasapčića most, koji je 1628. godine izgradio Mehmed-beg Kasapčić, spajao je obale reke Đetinje u današnjem centru grada. Sazidan od sige, imao je lukova, bio je dug 54 i širok 4,25 metara, a imao je i pešačke staze široke 30 centimetara. Most je srušila nemačka vojska krajem 1944. godine, tokom Drugog svetskog rata, pri povlačenju iz grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari