Ukrajinske snage juče su nastavile borbe za Donjeck, dok je u Kijevu došlo do žestokih sukoba policije i demonstranata, zbog pokušaja komunalaca da uklone barikade. U Kijevu su demonstranti palili gume i gađali policiju kamenicama, a povređeno je desetak policajaca.


Ukrajinske snage su otvorile artiljerijsku vatru na glavnu bazu proruskih separatista u centru Donjecka, saopštile su lokalne vlasti. Prema istom izvoru, prenele su agencije, upućen je apel da se stanovnici sklone sa ulica, pošto je granatirano područje oko regionalnog sedišta ukrajinske bezbednosne agencije SBU. U napadu je ubijeno troje civila, a petoro je ranjeno. Kada je jedna granata pogodila bolnicu u Donjecku, život je izgubila jedna osoba, dok su dve ranjene, rekao je neimenovani lekarski zvaničnik. Prema rečima očevidaca, granata je uletela kroz prozor bolnice Višnjevski, uništila opremu na stomatološkom odeljenju i ubila jednu, a ranila najmanje još jednu osobu. Lekarka Ana Kravcova rekla je da je žrtva bila pacijent u bolnici.

Pripadnici oružanih snaga samoproglašene Narodne Republike Donjeck saopštili su juče da su prethodne noći odbili napad ukrajinske vojske na Donjeck, ali da su njihove snage i dalje pod velikim pritiskom i da očekuju nastavak napada. Kako su preneli lokalni mediji, napad ukrajinske vojske na naselje Petrovski u Donjecku počeo je oko 20 sati u sredu, 6. avgusta, sa više tenkova i oklopnih transportera. Pobunjenici navode da su u zasedi uništili tri transportera i tenk, nakon čega je napad obustavljen.

Borbe su nastavljene i na prilazima Donjecku, u naselju Marinka, koje je tokom prethodnog dana u nekoliko navrata bilo pod kontrolom obe sukobljene strane. Teške borbe nastavljene su i u Šahtjorsku i Latiševu. Nijedna strana nije navela gubitke nakon višednevnih teških borbi, ali fotografije koje su stizale s ratišta ukazivale su da su veliki.

Ruski mediji su izvestili, prenela je Beta, da je ukrajinsko ministarstvo odbrane odlučilo da rasformira specijalni paravojni bataljon „Ajdar“, koji popunjavaju ekstremni ukrajinski nacionalisti i pripadnici desničarskih stranaka. Zvanično se kao razlog navodi to što oficiri „Ajdara“ nisu sprečili pljačku i nasilje nad lokalnim stanovništvom u zauzetim gradovima i selima. Proruski pobunjenici, međutim, tvrde da je to posledica teških gubitaka koje je jedinica pretrpela. Bataljon „Ajdar“ nije u sastavu regularne ukrajinske vojske, već se bori kao samostalna paravojna jedinica pod komandom policije.

Predsednik SAD Barak Obama je rekao da će se Vašington suočiti sa znatno drugačijim pitanjima ako Moskva, kojim slučajem, krene u invaziju na istočnu Ukrajinu. Zapadni zvaničnici upozoravaju na gomilanje ruskih trupa duž granice sa Ukrajinom i dodaju da to može biti uvod u veliki upad sa ciljem zaštite proruskih separatista koje se bore sa ukrajinskim trupama.

Iako i republikanci i demokrate u američkom Kongresu žele da SAD pošalju vojnu pomoć Ukrajini, Obamina administracija za sada govori kako ne veruje da je američka vojna pomoć potrebna. „Imajte u vidu da je ruska vojska mnogo veća od ukrajinske. Prema tome, ovde nije pitanje da li ukrajinska armija ima neko dodatno naoružanje“, rekao je Obama novinarima.

Evropska unija je juče saopštila da je „zabrinuta zbog izveštaja o prilivu nove količine i novog kvaliteta naoružanja preko ruske granice u Ukrajinu“ i dala za pravo vlastima u Kijevu da „povrate red, s tim da u vojnim akcijama poštede živote civila“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari