Ponovo osnovan Zdravstveni centar u Novom Pazaru 1Opšta bolnica Novi Pazar Foto: www.obnp.co.rs

Odlukom Vlade Sebije, Novi Pazar je ponovo dobio Zdravstveni centar. Nova-stara zdravstvena ustanova nastala je spajanjem Doma zdravlja i Opšte bolnice.

Odluka za Novi Pazar i još tridesetak gradova u Srbiji doneta je na osnovu izmena Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Uredbe o planu mreže zdravstvenih ustanova.

U prethodnih desetak godina, Dom zdravlja bio je u nadležnosti lokalne samouprave, a Opšta bolnica Vlade Srbije. Sada će nova zdravstvena ustanova biti pod ingerencijom Vlade Srbije, koja će birati organe upravljanja.

Do imenovanja organa upravljanja, Vlada Srbije će, u nroku od 30 dana, imenovati privremene Upravni i Nadzorni odbor i v.d. direktora.

Prema novopazarskom Zdravstvenom centru gravitira oko 300 hiljada građana iz ovog grada i okolnih opština i sa severa Kosova. Tu činjenicu, mnogi političari si koristili, da u predizbornim obećanjima, najavljuju formiranje kliničkog centra.

Međutim, prema dokumentima, koji su na javnoj raspravi, u narednih 15 godina ovaj grad se nigde ne pominje kao klinički centar, već kao regionalni zdravstveni centar, ali samo za hitne slučajeve za pacijente iz Raške, Sjenice i Tutina. Pacijenti iz ove tri opštine na lečenje će i dalje biti upućivani u Kraljevo (Raška i Tutin), Užice ili Prijepolje (Sjenica), kao što je rađeno u prethodnih tridesetak godina.

Tutin, Sjenica i Raška su geografski najbliži Novom Pazaru, udaljeni su od 20 do 54 km, njihovi pacijenti će na dalje lečenje morati da idu u veže zdravstvene ustanove, koji pripadaju administrativnim okruzima (Raškom i Zlatiborskom). Zbog takve podele, dokumentima je predviđeno da se u Novom Pazaru osnuje centar za urgentnu medicinu.

Apotekarska ustanova, i dalje, ostaje u nadležnosti lokalne samouprave. Pre nekoliko mesecu, gradska skupština donela je odluku da se iz Doma zdravlja izdvoji apoteka. Novom reorganizacijom, ona će pokrivati i područje opštine Tutin.

Više otpusta nego prijema

Bez obzira što je, minulog dana, u Novom Pazaru više otpusta nego prijema inficiranih korona virusom i dalje se beleži povećan broj novoevidentiranih obolelih. Novopazarski Zavod za javno zdravlje (ZZJZ), juče, je registrovao 14 novozaraženih virusom korona. Za prva dva dana ove sedmice, ta ustanova je registrovala 34 nova slučaja.

Lokalni štab za vanredne situacije saopštio je da je, juče, na bolničko lečenje primljeno 8 pacijenata – 6 iz Novog Pazara i po jedan iz Sjenice i Raške, istovremeno je na kućno lečenje otpušteno 15 .Na respiratorima se nalazi 5 i 3 osobe su na tretmanu terapijom kiseonika. Ni, u minula 24 sata, nije bilo preminulih, niti transportovanih u veće zdravstvene ustanove.

Nekoliko dana unazad broj inficiranih na bolničkom lečenju kreće se oko 100. Juče ih je bilo ukupno 96 na kovid odeljenjima Opšte i u privremenoj bolnici u Novopazarskoj Banji. Na Infektivnom odeljenju leči se 30, Grudnom 19, ORL 20, 5 je u Respiratornoj jedinici i 22, sa lakšom kliničkom slikom, leči se u privremenoj bolnici.

Broj pacijenta, koji se javljaju na prvi pregled sa simptomima korona virusa, u kovid ambulantama Doma zdravlja i dalje se kreće oko polovine od ukupnog broja pregledanih. Juče je, od 92 obavljena pregleda, prvih bilo 45.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari