Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je rešenje Višeg suda kojim je odbačen neuredan zahtev za rehabilitaciju Milana Nedića, predsednika srpske vlade u vreme nemačke okupacije, i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovni postupak.

Zahtev su podneli Srpska liberalna stranka, odnosno njen pravni naslednik Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i Aleksandar Nedić, praunuk Milana Nedića.

U obrazloženju rešenja Apelacionog suda se navodi da je prvostepeni sud svoju odluku da zahtev predlagača treba odbaciti kao neuredan zasnovao na činjenici da uz podneti zahtev za rehabilitaciju predlagači nisu dostavili dokaz, odnosno akt o osnivanju iz kojeg proizlazi da su navedeni predlagači zainteresovana lica za podnošenje zahteva za rehabilitaciju, kao i da u spisima predmeta postoji dopis Ministarstva za državnu i lokalnu samoupravu u kom je navedeno da je predlagač Srpska liberalna stranka na osnovu rešenja tog Ministarstva od 12. aprila 2010. godine brisana iz registra političkih organizacija čime je izgubila status pravnog lica. Takođe, zahtev je odbačen i zbog činjenice da je punomoćnik predlagača obavestio sud da je prestao da obavlja advokatsku delatnost, kao i zbog toga što se na ročištu od 27. septembra 2013. godine nije pojavio pravni zastupnik Udruženja političkih zatvorenika žrtava komunističkog režima.

„Žrtva progona i nasilja“

Zahtev za rehabilitaciju je podnet 2008. godine, a podnosioci naglašavaju da je neprihvatljiva ocena komunističkih vlasti da je Nedić izdajnik i da je kriv za stradanje Srba u vreme okupacije. Kako ističu, Nedić je bio žrtva progona i nasilja. Takođe, naglašavaju da je on 1946. godine ubijen, odnosno da nije izvršio samoubistvo, kako je tada zvanično saopšteno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari