Ponovo predat predlog zakona o hitnoj pomoći, nadležni dve godine nisu dali ni mišljenje 1Foto: Shutterstock/Savo S

Pokret „Pravo na život – Meri“ saopštio je da je Skupštini Srbije posle dve godine ponovo predat predlog Zakona o hitnoj pomoći, pošto nadležni ni u prošlom sazivu nisu pokrenuli proceduru usvajanja.

Dodali su da je zakon pažljivo pripremljen od strane radne grupe Pokreta Pravo na život Meri, ali, uprkos velikom značaju ovog zakona, nadležne institucije do danas nisu dale svoje mišljenje niti pokrenule postupak za njegovo usvajanje, pa je poslanik Milija Miletić, inače izabran na listi vladajuće stranke, ponovo predao isti predlog zakona skupštini.

„Predlog zakona sadrži ključne reforme koje će omogućiti bržu i efikasniju reakciju u hitnim situacijama, uključujući osnivanje dispečarskih centara na nivou upravnih okruga. Ovi centri će centralizovati prijem i trijažu poziva, koordinisati rad hitnih službi i osigurati da pomoć stigne tamo gde je najpotrebnija, u najkraćem mogućem roku“, objašnjavaju iz organizacije.

Dispečarski centri će biti opremljeni najsavremenijim komunikacionim sistemima i sve razgovore će snimati i čuvati na trajnim medijima, čime će se povećati sigurnost i odgovornost u pružanju hitne medicinske pomoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari