Ponovo raste broj preminulih od kovida 19 u svetu 1foto EPA-EFE/MARKO ĐOKOVIĆ

Nakon pet nedelja tokom kojih je broj preminulih od kovida 19 u svetu bio u padu, situacija se menja pa je u poslednjoj nedelji broj umrlih za četiri odsto veći nego nedelju dana ranija, pokazuju podaci Svetske zdrasvtvene organizacije.

Prema tim podacima u nedelji od 6. do 15. juna u svetu je umrlo 8,700 osoba. Istovremeno, registrovano je 3,2 miliona obolelih, što je broj koji je sličan ciframa iz prethodnih nedelja.

Na regionalnom nivou povećanje broja zaraženih je registrovano u regionu Istočnog Mediterana, Severnoistočne Azije, i Amerike. Broj preminulih porastao je takođe na tlu AMerike i u Zapadnopacifičkom regionu.

Ukupno posmatrano do sada je od kovida 19 obolelo preko 533 miliona osoba dok je preko 6,3 miliona umrlo.

U ovom trenutku najveći broj zaraženih registrovan je u  Americi (743,723), Kini (501,146) i Nemačkoj (281,706). Najviše preminulih prošle nedelje bilo je takođe u Americi (2,367), Kini (1,201) i Brazilu (989).

SZO upozorava i da se ovi podaci moraju uzeti sa oprezom s obzirom na to da je određeni broj zemalja ograničio testiranje na kovid 19 što utiče i na broj registrovanih slučajeva.

U Srbiji nije bilo umrlih od kovida u poslednja 24 sata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari