Usluga SOS telefona za žrtve nasilja u porodici zaživela je ponovo u Užicu, a za tu namenu iz gradskog budžeta do kraja godine, na osnovu projektnog finansiranja, biće izdvojeno 500.000 dinara. Pre nekoliko godina humanitarno udruženje građana ARD, u okviru svog SOS centra i Sigurne kuće, nudilo je istu uslugu, ali ona je kasnije obustavljena, zbog nedostatka novca.


Inicijativu za uspostavljanje nove SOS linije pokrenuli su Ženska odbornička mreža i Savet za ravnopravnost polova Užica, a Ženski centar iz tog grada je nakon javnog poziva odabran da pruža tu socijalnu uslugu. Besplatnim pozivima na broj 0800 333 445, radnim danima od osam do 16 časova, građani mogu da prijave nasilje u porodici, nudi im se psihološka podrška, kao i informacije o procedurama koje ih očekuju i uslugama koje mogu da dobiju od institucija u gradu. Tu uslugu pruža Ženski centar Užice, koji je za angažovao četiri nezaposlene žene – tri psihološkinje i jednu pravnicu.

– SOS telefon je poverljiv, a poziv može biti anoniman. Žrtva nasija nije obavezna da se predstavi, niti da saopšti bilo koji podatak o sebi, što je veoma važno, jer mnoge žene ne žele odmah da potraže pomoć institucija – objasnila je Radmila Gujaničić, predsednica Upravnog odbora Ženskog centra i koordinatorka projekta SOS telefon.

Prema informacijama tog centra, prikupljenih od Policijske uprave u Užicu, na području Užica, Arilja, Čajetine, Kosjerića, Bajine Bašte i Požege, tokom 2012. i 2013. godine prijavljeno je 2.590 slučajeva porodičnog nasilja, od čega je 913 prijava nasilja u porodici. U 95 odsto prijavljenih i procesuiranih slučajeva nasilnici su muškarci.

– Nadam se da će se u narednom periodu finansijska podrška grada povećavati, kako bismo obezbedili pravnu i dugu vrstu sigurnosti svim žrtvama porodičnog nasilja – ocenio je Branko Gavrilović, gradski većnik, objasnivši da će se usluga SOS telefona do kraja godine projektno finansirati, a da će od efekata tog projekta zavisiti to da li će ona biti uvršćena kao stavka u gradskom budžetu.

Iako je ova usluga namenjena građanima Užica, nju će moći da koriste i žrtve nasilja iz okolnih opština, jer su pozivi besplatni za sve mreže fiksne i mobilne telefonije.

Pomoć donatora

Najvažnije je da ova usluga zaživi, a kasnije ćemo se, zajedno sa lokalnom samoupravom i uz pomoć donatorskih sredstava, truditi da je razvijamo – poručila je Radmila Gujaničić, zahvalivši se Telekomu Srbije na dodeljenom humanitarnom telefonskom broju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari