Rumunski parlament je u ponedeljak uveče sa 284 glasa za i 92 protiv izglasao Vladu Viktora Pontea (39), lidera Socijaldemokratske partije. Njen sastav čine ministri iz redova ujedinjene opozicije i nezavisne ličnosti. Za imenovanje nove Vlade potreban je 231 glas.


Predstavljajući program Vlade, Ponta je juče u parlamentu najavio povećanje plate u javnom sektoru, koje su od 2010. smanjene u okviru mera štednje, za šta je pronađen način posle pregovora s MMF. Kao svoj najveći prioritet naveo je poštovanje zakona, jer, kako je rekao, to očekuju građani. Među ostalim prioritetima istakao je poštovanje Parlamenta kao najznačajnije institucije demokratije i nov način upravljanja u interesu građana. Ponta je najavio i depolitizaciju državnih institucija, te će po političkoj liniji biti postavljani samo ministri i državni sekretari, dok će za ostale pozicije biti imenovani isključivo profesionalci. Takođe je naglasio da je jedan od hitnih ciljeva i ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mesta, jer „ bez toga niko ne može istinski da vlada“.

Ponta je podsetio da je on prvi predsednik Vlade koji je svoje punoletstvo proslavio posle rumunske revolucije, s obzirom na to da ima 38 godina, te da je odrastao u demokratiji i zna da institucije moraju da rade u skladu s demokratskim principima.

Vlada Viktora Ponta je druga vlada od 6. februara, kada je imenovan kabinet Mihaja Razvana Ungureanua koji je opozicija oborila u parlamentu 27. aprila, i pokazalo se da je parlamentarna većina stvorena oko opozicije, podseća Beta. Predsednik Trajan Basesku je u okolnostima nove parlamentarne većine, istog dana kada je opozicija oborila Ungureanuovu vladu, imenovao Viktora Pontu za mandatara nove vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari