Vašington i dalje želi dobre odnose sa Iranom, ali neredi koji su u toj zemlji izbili nakon predsedničkih izbora ukazuju na to da Teheran nije spreman da odgovori na ovu ponudu, izjavila je državna sekretarka SAD Hilari Klinton. Ona je kazala da Amerika očekuje da Iran ubrzo odgovori na njene ponude, ali je dodala da Teheran trenutno ne može da donese takvu odluku.


U medijima se navodi da je državna sekretarka SAD nedavno istakla da Iran ima ograničeno vreme da se odluči u vezi s ponudama Vašingtona. Sjedinjene Države smatraju da Teheran razvija nuklearni program u cilju proizvodnje atomskog oružja, dok Iran negira takve navode i ističe da obogaćuje uran isključivo u mirnodopske svrhe. Neredi su u Teheranu izbili kada je predsednik Mahmud Ahmadinedžad proglasio pobedu na nedavno održanim predsedničkim izborima, nakon čega ga je opozicija optužila za lažiranje izbornih rezultata.

Prema podacima jedne nevladine organizacije, u najvećim uličnim protestima koji su zadesili Iran od Islamske revolucije 1979. ubijeno je najmanje 34 ljudi. U agencijama se, međutim, navodi da je 20 osoba stradalo u uličnim neredima, dok vlasti zvanično priznaju desetoro mrtvih. Aktivisti za ljudska prava tvrde da je uhapšeno najmanje 2.000 ljudi, a u policijskim izveštajima se navodi da je privedeno 1.000 demonstranata od kojih je do sada dve trećine pušteno na slobodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari