U novosadskoj Policijskoj upravi juče je održana komemoracija povodom pogibije policajca Siniše Hrnjeza koji je u nedelju nastradao prilikom intervencije u Ledincima.


Direktor policije Milorad Veljović rekao je da je događaj u Ledincima odraz celog sistema kroz šta smo prošli i kroz šta prolazimo, kao i da ovakve i slične slučajeve ne može da rešava samo policija, već u to mora da se uključi celo društvo. Veljović je izrazio žaljenje što komemoraciji nije prisustvovao niko od predstavnika gradskih i pokrajinskih vlasti jer to ne može da bude odnos društva prema policiji.

Prethodno su ispred Policijske uprave Novi Sad, na Bulevaru kralja Petra I, Nezavisni sindikat policije, Sindikat srpske policije i Policijski sindikat Srbije organizovali protestnu šetnju, zbog ubistva kolege i sve učestalijih napada na policijske službenike, kao i neadekvatnih policijskih ovlašćenja.

Predsednik Sindikata srpske policije Nenad Ljubišić je rekao da je cilj protesta da se javnosti i rukovodstvu države skrene pažnja na „blagu kaznenu politiku sudstva prema počiniocima krivičnih dela napada na policijske službenike“. On je ispred zgrade Policijske uprave u Novom Sadu, odakle je krenula protestna šetnja ulicama do zgrade suda, podsetio da je u proteklom petogodišnjem periodu evidentirano više od 9.000 napada na policijske službenike tokom izvršenja redovnih zadataka i obaveza. Ljubišić je zamerio rukovodiocima MUP-a i države što „samo deklarativno osuđuju napade na policiju i pritom stavljaju akcenat da je to napad na državu“.

Protestu policije priključilo se i nekoliko porodica policajaca koji su poginuli na dužnosti u poslednjih nekoliko godina.

– Rukovodstvo države i MUP-a uvek najoštrije osuđuje napade na policajce, ali to uvek ostane samo na rečima. Sve dok se napad na policiju ne bude smatrao napadom na samu državu, policajci će biti izloženi ovakvim situacijama. Policijski službenik može da upotrebi vatreno oružje samo u situaciji kada mu je neposredno ugrožen život ili život drugog lica što u realnosti znači da ne sme da potegne oružje dok ne zapucaju na njega. Tako je i kolega Siniša Hrnjez praktično video napadača sa bombom i prema postojećim ovlašćenjima on nije smeo da upotrebi oružje – kaže Ljubišić.

On naglašava da, pored loše određenih ovlašćenja, policijski službenici nemaju nijedan pravilnik o konkretnom postupanju na licu mesta u zavisnosti od toga kakva je intervencija u pitanju, tako da je svakom ponaosob ostavljeno da odluči kako će postupiti i datoj situaciji.

– Kada se tome doda da retko koja patrola ima kompletnu opremu koja podrazumeva pancire i dugo naoružanje, jasno je da su policajci kod nas postali „glineni golubovi“ na koje puca ko stigne – rekao je Ljubišić.

Protestnu šetnju organizovali su Sindikat srpske policije, Nezavisni sindikat policije i Policijski sindikat Srbije. Na čelu kolone koja je prošla novosadskim ulicama bili su petnaestogodišnji Vukašin Hrnjez, stariji sin poginulog policajca i Ljubiša Hrnjez, brat stradalog Siniše koji je i sam policijski službenik u PU Subotica.

– Ne možemo da se pomirimo s tim što se desilo našem tati, mami je jako teško i sestri i najmlađem bratu koji ima devet godina i još uvek mu nije jasno šta se desilo. Na ovaj protest sam došao sa stricem koji je takođe policajac jer hoćemo da pokažemo da policajcima trebaju bolji uslovi kako još neki ljudi ne bi ostali bez svog oca ili brata. Hoću da se zahvalim svim tatinim kolegama jer njihova podrška nam je pokazala koliko je moj otac bio poštovan među njima – rekao je Vukašin, koji je ove godine upisao prvi razred Saobraćajne škole, ali kako kaže verovatno će jednog dana postati policajac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari