Gradsko veće je izabralo Komisiju za utvrđivanje stanja u mesnim kancelarijama i mesnim zajednicama, kojom je predsedavao član Gradskog veća zadužen za rad Mesnih zajednica Vejan Cvejić. Komisija je završila svoj rad i i utvrdila loše održavanje ulične rasvete, velika dugovanja po osnovu utroška električne energije, nedostatak deponija, loše stanje seoskih puteva i loše stanje postojećih i nedostatak prostorija mesnih kancelarija.


Ovo su neki od osnovnih problema koje je Komisija utvrdili u seoskim mesnim zajednicama.

– Na osnovu utvrđenog stanja, konstatujemo da postoji razlika između seoskih i gradskih mesnih zajednica i način na koji se ta razlika ispoljava. Na osnovu koalicionog sporazuma kojim je utvrđen jedan od ciljeva stav Srpske napredne stranke je poboljšanje stanja i funkcionisanja seoskih mesnih zajednica. Svojim radom na terenu Komisija je utvrdila postojeće stanje, informisala Gradsko veće koje je donelo odluku da se rebalansom budžeta opredele neka sredstva za rad seoskih mesnih zajednica i to u sledeće svrhe, 3,5 miliona za održavanje ulične rasvete, sve seoske mesne zajednice su dobile sanaciju 1200 m poljskih puteva, sanacija lokalnih puteva, Bare, Maljurevac, Bradarac, Trnjane i Dragovac dobili su sredstva za renoviranje prostorija mesnih kancelarija, a za mesnu zajednicu Ćirikovac, rebalansom je predviđeno 11 miliona za primarni vod toplifikacije i priključak za OŠ „Sveti Sava“, rekao je Vejan Cvejić. On je dodao da velika dugovanja za struju koji su evidentirani iz prethodnih godina imaju mesne kancelarije Bradarac, Batovac, Brežane, Drmno , Dubravica, Kličevac, Bare, Beranje i Živica.

– Najveći problem od svih mesnih zajednica ima Drmno, kojoj je iz više osnova blokiran račun. Zašto i kako je do toga došlo utvrđivaće posebni nadležni i stručni organi za takva pitanja. Posle mesne zajednice Drmno uočeni su veliki problemi u mesnoj zajednici u Klenovniku. I tu su višemilionska dugovanja. Svi problemima koji su utvrđeni ovim presekom posvetiće se dužna pažnja, kako bi se utvrdili, definisali i otklonili uzroci koji su ih izazvali, kako se nebi više ponavljali-objasnio je Cvejić.

Kako je istakao Cvejić cilj je da se otklone svi ovi problemi i nedostaci kako bi se smanjile razlike u kvalitetu života između seoskih i gradskih mesnih zajednica.

– To je nemoguće postići na osnovu jednog rebalansa budžeta i ovakvo saniranje problema zahteva i određeno vreme. Bitno je da ćemo odmah početi sa radom na dovođenju u red i normalizovanje rada mesnih zajednica. Stav je da ne možemo imati jak grad a slaba sela i obrnuto jaka sela a slab grad. Upućeni smo jednina druge i zavisimo jedni od drugih i treba zajednički da radimo na poboljšanju uslova života za sve-zaključio je gradski sekretar zadužen za rad Mesnih zajednica Vejan Cvejić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari