Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Požarevcu, kao i u čitavoj Srbiji, počeo je u subotu, 1. oktobra. Protekle nedelje popisivači su sa instruktorima obilazili statističke krugove kako bi se što bolje upoznali sa terenom koji pokrivaju, a od subote su na popisivačkom poslu.

-Popisivača ima dovoljno da se proces neometano odvija, kaže Lela Milačić, član popisne komisije u Požarevcu i apeluje na građane da se odazovu popisu stanovništva i prime popisivače u svoje domove, jer nema razloga za strah. – Reč je uglavnom o mladim ljudima koji su prošli sve potrebne provere. Svaki popisivač poseduje legitimaciju, overenu pečatom gradske komisije, sa imenom i prezimenom, matičnim brojem i fotografijom. Osim toga, popisivači imaju i ovlašćenje od gradonačelnika i tašnu sa nalepnicom „Popis stanovništva 2011“ – dodaje Lela Milačić.

Popisivanje se obavlja na adresi na kojoj građani žive, a ne na adresi na kojoj im je prijavljeno prebivalište, to jest, adresa upisana u ličnoj karti ne mora da se poklapa sa adresom na kojoj građanin živi.

Ukoliko se popisivaču, i pored toga što je pokazao legitimaciju i ovlašćenje, ne dopusti ulazak u stan, on može upitnik da popuni i ispred stana. Ukoliko osoba odbija da pruži podatke, popisivač mora o tome da obavesti popisnu komisiju. Kazna za lice koje odbije da odgovori na pitanje ili pruži netačne odgovore-podatke kreće se od 20.000 do 50.000 dinara. Građani nisu dužni da daju odgovore na pitanja o nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti, maternjem jeziku i invaliditetu. Popisivač je dužan da sve prikupljene podatke čuva kao tajnu.

Kada je reč o podacima o primanjima, u obrascu ne postoji pitanje o visini primanja, već samo o izvorima sredstava za život u poslednjih godinu dana.

Značaj popisa ogleda se u tome što se njime obezbeđuju potpuni, kvalitetni, tačni i međunarodno uporedivi statistički podaci o stanovništvu, domaćinstvima i stanovima, ali i omogućava uporedivost sa podacima iz ranijih popisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari