Komisije za procenu štete u opštini Trstenik završile su svoj posao i procenjena šteta na teritoriji ove opštine iznosi oko 545 miliona dinara. Najveća šteta pričinjena je na poljoprivrednom zemljištu i iznosi blizu 400 miliona dinara.

„Po preporuci Vlade formirali smo tri komisije i to za: infrastrukturu, stambene objekte i poljoprivredu. Sve tri komisije su u roku završile svoj posao i danas će izveštaj biti dostavljen Republičkoj komisiji za procenu štete“, rekao je predsednik opštine Trstenik Miroslav Aleksić.

„Imajući u vidu da se poljoprivredom u opštini Trstenik bavi preko polovine stanovništva, jasno je da će se najozbiljnije posledice osetiti upravo u ovoj oblasti. Celim svojim tokom kroz našu opštinu Zapadna Morava je poplavila plodne oranice, na površini od oko 3.000 hektara, od čega je šteta nastala na 1.105 hektara. Šteta na loznim kalemovima i voćnim sadnicama procenjena je na oko 191 milion dinara. Podatak još više dobija na značaju ako imamo u vidu činjenicu da se na teritoriji naše opštine proizvodi preko 90 odsto ukupnog voćnog sadnog materijala u Srbiji“, dodao je Aleksić.

„Šteta koju smo pretrpeli na infrastrukturi iznosi preko 152 miliona dinara. Od toga najveću štetu, od oko 85 miliona, pretrpelo je naše izvorište, sa kojeg se grad snabdevao vodom. Mi smo uspeli sopstvenim sredstvima da osposobimo alternativno izvorište Prnjavor, ali to izvorište nije dovoljnog kapaciteta i sasvim je izvesno da ćemo i ovog leta imati problema sa vodosnabdevanjem. Bićemo prinuđeni da sa republičkog nivoa tražimo pomoć da bismo uspeli da iznova izgradimo izvorište. To je posao koji neće moći da se završi u kratkom roku, tako da će biti potrebno nekoliko meseci da uspostavimo ponovo normalno vodosnabdevanje“, dodao je Aleksić.

Aleksić je naglasio da je Štab za vanredne situacije od prvog dana radio punim kapacitetom i uspeli smo da sopstvenim sredstvima saniramo posledice od poplava, kao i da je oko 90 odsto domaćinstava do sada očišćeno i dezinfikovano i spremno za povratak vlasnika. Sva oštećena putna infrastruktura stavljena je u funkciju angažovanjem opštinskog Štaba za vanredne situacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari