Poplave više ne prete našoj zemlji, jer su vodostaji velikih reka u opadanju. Sada se spremamo za pojavu eventualnih šumskih požara, a prema prognozama, najkritičniji period biće u avgustu kada se očekuju visoke temperature – kaže u razgovoru za Danas Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije.

Postoje li procene koliku su štetu napravile poplave od početka godine?

– Za sada ne. Obaveza je lokalnih samouprava koje su pogođene poplavama da utvrde visinu štete i da izveštaj o tome upute vladinoj Komisiji za naknadu štete od elementarnih nepogoda, na čijem čelu je ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić. Kada je reč o bujičnim poplavama koje su najviše pogodile jug Srbije, sanacija posledica kao i komunalni radovi na sprečavanju izlivanja manjih vodotokova nalaze se u nadležnosti lokalnih samouprava, koje taj posao ne obavljaju kako treba. Kada govorimo o velikim rekama, potrebni su ogromni iznosi da bi sistem zaštite bio potpun. Sektor za vanredne situacije preuzeo je ulogu koordinatora između preduzeća koja se bave vodama u Srbiji – Srbijavodama, Vojvodina vodama i Beogradvoda. Do kraja naredne nedelje definisaćemo grupu projekata za velike vodotokove. Te projekte ćemo plasirati Evropskoj banci za obnovu i razvoj kao najurgentnije. Tu nam pomaže kabinet potpredsednika Božidara Đelića koji je te razgovore i omogućio.

Veliku opasnost tokom leta predstavljaju i požari. Da li se i na koji način pripremate za njih?

– Već mesec dana teku pripreme za letnju sezonu kada zbog visokih temperatura preti opasnost od izbijanja požara. Detaljna prognoza za leto kaže da će avgust biti najtopliji mesec i najkritičniji za pojavu šumskih požara, koji su i najopasniji – najteže se gase i izazivaju najveću štetu. Do početka sezone trebalo bi da budu spremni helikopteri za gašenje koje ima MUP Srbije, a iz Rusije će stići helikopter nosivosti od sedam do devet tona vode i „iljušin 76“, letelica za gašenje velikih šumskih požara, nosivosti 42 tone vode.

Ima li Sektor dovoljan broj ljudi?

– Sa tim hronično kuburimo. Kada imate službu sa 3.000, umesto 7.000 ljudi, taktika je napadati požar u 24 sata nakon izbijanja svim raspoloživim snagama, a ne samo jedinicama koje su u blizini. Svake godine apelujemo na sugrađane da vode računa sa zapaljivim materijama kada su u šumi ili na izletu. Inače, od septembra stupa na snagu novi Zakon o zaštiti od požara koji predviđa znatno veće kazne za podmetanje požara, uključujući i pokretanje prekršajnog postupka za lica koja pale strnjike u dvorištima ili kraj puta.

Dokle se stiglo sa formiranjem regionalnog centra za vanredne situacije?

– Nakon nedavne posete generala Pavela Plata Srbiji, koji je zamenik ruskog ministra za vanredne situacije Sergeja Šojgua, intenzivirane su aktivnosti na definisanju načina funkcionisanja regionalnog centra, koji će sigurno početi sa radom 2012. U septembru bi ministri Dačić i Šojgu trebalo da potpišu dokument sporazuma sa tehničkim detaljima.

 

Broj 112

Kada će se formirati integrisani sistem zaštite u vanrednim situacijama, koji podrazumeva uvođenje jedinstvenog broja 112 za hitne pozive, umesto dosadašnjih 92, 93, 94?

– U poslednjem kvartalu ove godine. U MUP-u je formirana radna grupa koja intenzivno radi na pripremama. Očekujemo da se i odgovarajuća sredstva iz budžeta prenesu na račun ministarstva i da se započne sa implementacijom tog projekta. Celokupan posao uvođenja jedinstvenog broja će trajati bar dve ili tri godine, jer je to dug i komplikovan proces, a uporedo će važiti i dosadašnji brojevi 92, 93, 94.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari