U prethodnih nedelju dana, u svim opštinama Braničevskog okruga došlo je do poplava oranica i jednog broja kuća, zbog izlivanja Mlave, Peka i njihovih pritoka. Zbog toga je Štab civilne zaštite u Požarevcu, 5. marta proglasio redovnu odbranu od poplava, u cilju zaštite stanovništva i materijalnih dobara.

U početku je najkritičnije stanje bilo u selu Stari Kostolac, gde je podignut peščani zaštitni bedem, u dužini od oko 500 metara. Na podizanju ovog nasipa, uzvodno od sela, zajednički su radili radnici kostolačkog „Autotransporta“, koristeći svoju mehanizaciju, radnici komunalnih javnih preduzeća i meštani, a sve vreme u pripravnosti su pripadnici Vojske Srbije i ekipa Sektora za zaštitu i spasavanje MUP-a, koju čine regionalni timovi iz Beograda, Niša, Kraljeva i Novog Sada. Zbog izlivanja Mlave i bujanja podzmenih voda, ugroženi su i meštani sela Bradarac i Maljurevac, kod kojih poplave godinama izazivaju bujanje podzmenih voda. Ova sela su u nadležnosti „Vodoprivrede“, kojoj pomaže oko 20 pripadnika Vatrogasne jedinice Požarevac. Do poplava većih razmera nije dolazilo, jer se neprestano obarao nivo Đerdapskog jezera, kako bi protok vode bio brži. Ugrožene na ovom području obišao je i ministar poljoprivrede Saša Dragin, koji je ratarima obećao pomoćoko prolećne setve i najavio trajno rešenje izgradnjom zaštitnih bedema, uz pomoćvećdogovorenog kredita Svetske banke. Obilne kiše koje su padale prošlog vikenda, izazvale su izlivanje reke Pek u selima Klenje kod Golupca i Rabrovo kod Kučeva. U Klenju je voda došla do prvih kuća, a poplavila je i privatnu klanicu i farmu stoke. U ovom selu došlo je do zagađenja vode, pa se zdrava pijaća voda obezbeđuje iz cisterni doveženih iz Smedereva. U Rabrovu je voda stigla do pruge i do zgrade mlina, zbog čega su ugrožene prve kuće na obodu sela. Zbog izlivanja Peka, ugrožena su i naselja Tribrode i Kusići kod Velikog Gradišta, u kojima je voda prodrla u podrume nekih kuća. Među ugroženima našla se i opština Golubac, jer je Pek ugrozio most kod naselja Šuvajić. Poplavljen je i jedan deo samog Golupca, zbog izlivanja Grobljanskog i Bradavičkog potoka, ali je situacija smirena nakon podizanja bedema od oko 10.000 džakova s peskom. Poplavljeni su i centar grada i zgrada Osnovne škole, a došlo je i do izlivanja kanalizacije. U opštini Petrovac na Mlavi, u kojoj su, takođe, na snazi redovne mere odbrane od poplava, bujica je odnela most u naselju Kamenovo, koji vodi ka zaseoku Drobež, a najveća opasnost preti od nabujalih pritoka Vitovnice i Busura, čiji nivo raste zbog slivanja otopljenog snega sa planinskih predela.

U samom Petrovcu došlo je do izlivanja Mlave u donjem toku, oko stočne pijace. Do izlivanja je došlo i u gradskim naseljima Lugovi, Papine, Novo Naselje prema i pored stare kasarne. Izlivanja Mlave bilo je i u selima Zabrđe, Trnovče, Dubočka i Rašanac. U Manastirici se izlila Vitovnica, a kod sela Orljevo Šetonjska reka i Čokordin, dok je u selu Trnovče Mlava urušila most i probila obe strane obale u dužini od oko 500 metara.

– U opštini Žagubica posebno je bilo ugroženo naselje Sige, kroz koje protiče nadošla Župajska rečica, zbog čega smo u centru sela podigli zaštitni bedem – rekao je Dragi Damnjanović, predsednik opštine Žagubica. Pošto je prošao talas padavina prošlog vikenda, u Braničevskom okrugu situacija se stabilizovala, jer je došlo do blagog opadanja nivoa Mlave u srednjem i gornjem toku, dok je Pek kod Kučeva opao za oko pola metra. Prema prvim procenama, Mlava, Pek i podzemne vode do sada su preplavili najmanje 5.000 hektara oranica u Braničevskom okrugu.

Bez evakuacije

Za sada nema potrebe za evakuacijom stanovništva, jer Mlava u Starom Kostolcu nije poplavila kuće i dvorišta. Ukoliko bude potrebno, svi ugroženi meštani, zajedno sa svojom stokom, biće prebačeni na sigurno, po unapred donetom planu evakuacije – rekao je Mirko Marjanović, predsednik MZ Stari Kostolac.

 

Prete klizišta

Ukoliko u planinskim predelima sneg nastavi da se topi i narednih dana, u opštini Petrovac postoji opasnost da podzemne vode izazovu klizišta u Kamenovu, Dobrnju, Stamnici, Oreškovici, Knežici i Ranovcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari