Vodostaj Dunava kod Bezdana juče ujutru je iznosio 561 centimetar, a kod Apatina 602 santimetra, a to podrazumeva uvođenje redovne odbrane od poplava.

Kada reka Dunav dostigne ovaj nivo, to znači i poplavu vikend naselja kod Bezdana i Apatina koja su u nebranjenom delu od poplava.

Vlasnici vikendica u naseljima Baračka i Vagoni već nekoliko dana stvari iz prizemlja premeštali su na sprat, jer često, u nekim godinama i više puta, očekuju slične situacije kad Dunav nabuja. Radnici Vodoprivrednog preduzeća „Zapadna Bačka“ već su imali jednu intervenciju na sanaciji rupe u nasipu, koju su napravile lisice ili jazavci, a strahuje se da ima još rupa koje nisu uočene zbog nabujale trave.

Rast vodostaja Dunava očekuje se i narednih dana, po nekim prognozama moguće je da reka dostigne nivo iz 1965. godine, kada je bio 787 centimetara, odnosno viši nego 2006. godine, kada je maksimum bio 734 centimetra. Utešno je što je ovaj talas od kiša, a ne od topljenja snega, što znači da će brzo proći, napominju vodoprivredni stručnjaci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari