Tri najznačajnije ustanove kulture u Zrenjaninu, muzej, pozorište i Savremena galerija, našle su se tokom vikenda pod vodom zbog havarije za koju se pretpostavlja da se desila na vodovodu. Pored ovih zgrada koje krase Gradski trg, poplavljen je i podrum hotela „Vojvodina“, u kome se nalaze teretana i sauna, kao i podrum Komercijalne banke. NJihovi podrumi poplavljeni su u noći između petka i subote, a šteta je najpre primećena u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ kada su zaposleni pre podne došli na zakazanu lutkarsku predstavu.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

– Čim smo ustanovili da se pojavila voda u podrumu, javili smo se nadležnim službama i sve je brzo ispumpano. Intervenisale su ekipe Vodovoda i vatrogasne brigade. Mi nismo imali veliku štetu, jer u tom betonskom skloništu ne držimo ništa značajno, sem neke dotrajale dekoracije. Podrum je očišćen, ostalo je još malo zaostale vode da se ukloni, pa će službenici osiguranja moći da brzo utvrde štetu. Mi imamo osiguranje – objasnila je za Danas direktorka zrenjaninskog pozorišta Ivana Kukolj Solarov.

Portparol zrenjaninskog Vodovoda Siniša Gajin rekao je da je u subotu, kada je havarija prijavljena, do 18 časova iz podruma Narodnog pozorišta ispumpano oko 600.000 litara vode.

– Stručne službe su utvrdile da uzrok nisu instalacije, odnosno Vodovod, a nakon zvaničnog izveštaja znaćemo sve detalje. Uzrok će u svakom slučaju utvrditi istraga – rekao je Siniša Gajin.

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac je naveo i da nezvanične informacije pokazuju da poplava nije nanela štetu Narodnom pozorištu i Narodnom muzeju, te da ostaje da se utvrdi kakva je situacija u Savremenoj galeriji. On je dodao da će odgovorno lice morati da snosi odgovornost za nesavesno ponašanje.

– Dogovoreno je da svaki direktor sačini, nakon završetka ispumpavanja vode, izveštaj iz svoje ustanove, kako bi grad izvestio o tome šta se nalazilo u podrumima, da li je ta imovina osigurana, kao i kolika je šteta – objašnjava Santovac.

On je dodao da će i nadležne službe zrenjaninskog Vodovoda napraviti svoj izveštaj, nakon kojeg će se znati i tačan uzrok današnjeg incidenta. Prema još uvek nezvaničnim informacijama, najveću štetu od neplaniranog izlivanja vode mogla bi da ima Savremena galerija, koja je pohranjivala u svom podrumskom depou umetnička dela.. Narodni muzej nije pretrpeo veću štetu, jer je poplavljeni deo podruma bio očišćen i prazan, potvrdili su u ovoj ustanovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari