Veliko nevreme, praćeno olujnim vetrom, pričinilo je ogromnu štetu u atarima više sela leskovačke opštine, proteklog petka i subote. Posebno su pogođena naselja Čekmin, Pečenjevce, Lipovica, Podrimce, Dušanovo i Petrovac. Prema proceni Štaba za otklanjanje posledica nevremena, poplavljeno je tridesetak kuća, najviše u Pečenjevcu i Čekminu, a uništeno je oko 300 hektara plodnih oranica.

Veliko nevreme, praćeno olujnim vetrom, pričinilo je ogromnu štetu u atarima više sela leskovačke opštine, proteklog petka i subote. Posebno su pogođena naselja Čekmin, Pečenjevce, Lipovica, Podrimce, Dušanovo i Petrovac. Prema proceni Štaba za otklanjanje posledica nevremena, poplavljeno je tridesetak kuća, najviše u Pečenjevcu i Čekminu, a uništeno je oko 300 hektara plodnih oranica. Pre svega pod pšenicom, ali i jagodama koje su stigle za berbu, kao i mnogi povrtnjaci.
Nevreme je pogodilo i stotinak hektara zasada kineskih povrtara koji od ove godine u selu Pečenjevcu, na parcelama Poljoprivrede, uzgajaju povrće bez upotrebe hemijskih sredstava. Naime, voda i mulj, koji su se izlili iz planinskog potoka Šarenice kod Leskovca, poplavili su u selima Pečenjevce i Čekmin oko 300 hektara pod ratarskom kulturom i povrćem.
Voda je ušla i u podrume i dvorišta pedesetak kuća u ta dva sela. Šarenica se izlila pod naletom jake bujice, koja je srušila privremeni bedem. Iz opštinske Uprave za privredu i poljoprivredu kažu da je na terenu bager koji pokušava da napravi novi bedem na Šarenici. Šarenica je planinski potok, koji leti presuši. Nabuja samo u proleće i jesen i ovo je treća po redu poplava Pečenjevca, Čekmina i okolnih sela u poslednjih godinu dana. Boban Sokolović, predsednik Uprave za privredu SO Leskovac, ističe da je reč o ogromnoj šteti, pa se može govoriti o pravoj elementarnoj katastrofi čije će se posledice dugo osećati. Inače, zbog zagađenja bunara i izlivanja voda, u ugrožena područja poslate su cisterne sa vodom za piće i upućene medicinske i druge ekipe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari