Popović i Smits o razvoju inovacija u Srbiji 1Foto: Ministarstvo za inovaciju i tehnološki razvoj

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije Nenad Popović sastao se danas u Briselu sa generalnim direktorom Generalnog direktorata za istraživanje i inovacije Evropske komisije Robert-Jan Smitsom.

Popović i Smits su istakli značaj razvoja inovacija i unapređenja naučno-istraživačkih kapaciteta u Srbiji.

„Vlada Republike Srbije preduzima konkretne mere za jačanje veze između nauke i privrede, kao i unapređenje inovacione i tehnološke infrastrukture u Srbiji“, rekao je Popović. On je istakao da je jedan od prioriteta Vlade Srbije razvoj i modernizacija postojećih i izgradnja novih industrijskih i tehnoloških parkova na teritoriji Srbije.

„Zajedno sa našim međunarodnim partnerima sprovodimo programe za kontinuirani razvoj inovacionog i startap ekosistema“, rekao je Popović.

Popović je dodao da će, u cilju podrške mladim preduzetnicima, u budžetu Republike Srbije za 2018. godinu biti opredeljena veća sredstva za projekte koji podstiču razvoj inovacija i inovativnog preduzetništva.

On je izrazio očekivanje da će EU nastaviti da sarađuje sa Srbijom po pitanju podrške istraživačkim i razvojnim aktivnostima i inovacijama, a posebno kroz učešće Srbije u programu Horizont 2020. „To se naročito odnosi na drugi stub ovog programa koji obuhvata „Liderstvo u industriji“, dodao je Popović.

On je naveo da se Srbija kreće u pravcu razvoja i primene koncepta Industrija 4.0 i dodao da je budućnost srpske ekonomije u „sveobuhvatnoj digitalizaciji domaće industrije“.

„Vlada Republike Srbije radi na stvaranju uslova za rast ulaganja u istraživanja, razvoj i inovacije, jer to vidimo kao osnov budućeg ekonomskog rasta i povećanja međunarodne konkurentnosti Srbije“, rekao je on.

Popović je istakao da je taj rast moguć kroz povećanje ulaganja poslovnog sektora u istraživanje i razvoj, ali i kroz uspostavljanje pravnog okvira za upravljanje rizičnim kapitalom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari