Nakon uspešno sprovedene akcije izvlačenja bagera „SchRs 800“ iz poplavljenog i muljem zatrpanog dela ugljenog ležišta Površinskog kopa „Drmno“ otpočele su i aktivnosti na njegovoj generalnoj opravci.


Prema utvrđenom činjeničnom stanju na ovoj rudarskoj mašini najviše je stradala elektro oprema, koja će u potpunosti biti zamenjena, a nešto manja oštećenja evidentirana su na mašinskim sklopovima. Svi planirani poslovi, na sanaciji posledica elementarne nepogode iz jula ove godine, nakon koje je bager ostao zarobljen u vodi u mulju, treba da se završe do sredine novembra. Prvoslav Cvejić, pomoćnik direktora Direkcije za proizvodnju uglja za elektrotehniku u PD „TE – KO Kostolac“ je naglasio: -Reč je o zameni elektro opreme, objašnjava Cvejić, od upravljanja bagerom do energetske opreme (kablovi, prekidači, kontaktori, PLC oprema itd). Takođe neophodno je da se izvrši demontaža motora i energetskih transformatora koji se šalju na opravku, a potom sledi njihova montaža i povezivanje“. Prema rečima Cvejića na poslovima elektro opravke bagera angažovani su svi raspoloživi kadrovski resursi elektro službe Površinskog kopa „Drmno. U završnoj fazi ispitivanja zamenjene opreme i puštanja bagera u rad biće prisutni i stručnjaci sa Elektrotehničkog fakulteta iz Beograda

Zaposleni mašinske službe Površinskog kopa „Drmno“ prate električare. Do sada, kako saznajemo, nisu uočena veća oštećenja na mašinskoj opremi bagera, tako da je akcenat mašinaca stavljen na servisiranje, čišćenje, podmazivanje, zamenu ulja i kontrolu ispravnosti mašinske opreme na bageru. -Ne očekujemo značajnija oštećenja i verujemo da ćemo sve planirane poslove završiti na vreme. Radićemo uglavnom na poslovima servisiranja mašinske opreme što podrazumeva: čišćenje podmazivanje, zamenu ulja i sređivanje hidrauličnog Sistema“, rekao nam je Časlav Slavković, pomoćnik direktora Direkcije za proizvodnju uglja, za mašinstvo u PD „TE – KO Kostolac“. Dakle, pred nama su poslovi demontaže svih mašinskih elemenata koji su bili pod vodom i njihovo sređivanje, a akcenat se stavlja na servis sistema za podmazivanje mastima. Drugim rečima ovoga puta mi pratimo njih i dinamiku mašinskih poslova usaglašavamo sa aktivnostima elektro službe, istakao je Slavković.

Na kraju treba reći da su na poslovima mašinske opravke bagera „SchRs 800“ angažovani zaposleni iz mašinske službe Površinskog kopa „Drmno“, a u slučaju potrebe moguće je da se u posao uključe i zaposleni PD „Proizvodnja, remont i montaža“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari