– Naučnici u Evropskom centru za nuklearna istraživanja (CERN) u Švajcarskoj uspeli su da ponovo osposobe najveći akcelerator subatomskih čestica na svetu, Veliki hadronski sudarač (LHC), čiji je rad obustavljen zbog kvara u septembru 2008. Snop čestica kasno preksinoć ponovo je počeo da se kreće hadronskim sudaračem u pravcu kazaljke na satu, što je važna etapa na putu ka značajnim eksperimentima koji se očekuju 2010. godine, saopštio je CERN.

 Snop čestica aktiviran je u hadronskom sudaraču 10. septembra 2008, ali je svega devet dana kasnije uređaj ozbiljno oštećen prilikom kvara na jednom električnom spoju i naučnicima je bilo potrebno više od godinu dana da ga osposobe. „LHC je sada mašina koju mnogo bolje razumemo nego pre godinu dana. Učili smo na našem iskustvu i stvorili tehnologiju koja će nam omogućiti da napredujemo. Tako se stvara progres“, izjavio je direktor CERN-a za akceleratore Stiv Majers.

Ponovno stavljanje uređaja u pogon počelo je prošlog leta i od tada su neprestano pravljeni pomaci. LHC je radnu temperaturu od minus 271 stepena dostigao 8. oktobra, a čestice su ubrizgane 23. oktobra, ali tada nisu pokrenute da cirkulišu. Sledeći veliki pomak trebalo bi da bude za oko nedelju dana, kada se planira izvođenje nisko-energetskih sudara čestica, što će naučnicima pružiti važne podatke za kalibraciju LHC za buduće eksperimente. LHC je smešten u ogromnom kružnom podzemnom tunelu, obima 27 kilometara i u njemu se nalaze superprovodljivi magneti koji bi, kako se nadaju naučnici, trebalo da stvore uslove kakvi su vladali nekoliko milisekundi posle takozvanog „velikog praska“ u kome je nastao svemir, pre oko 15 milijardi godina. Naučnici u CERN-u se nadaju i da će pomoću LHC-a otkriti takozvani Higsov bozon, česticu koja postoji samo u teoriji i koja se naziva i „božijom česticom“ pošto bi mogla da objasni suštinski sastav svemira.

Evropska organizacija za nuklearno istraživanje je najveći centar za istraživanje elementarnih čestica. Nalazi se u okolini Ženeve, na granici Švajcarske i Francuske. CERN je bio prvobitno bio telo 11 evropski zemalja sa zadatkom da izgradi laboratoriju za istraživanje elementarnih čestica. Među osnivačima je bila i bivša Jugoslavija, ali je ona napustila organizaciju 1991. Na eksperimentima u CERN-u radi gotovo 8.000 naučnika i inženjera iz 80 zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari