U Litvaniji su juče održani parlamentarni izbori na kojima se i magnat ruskog porekla Viktor Uspaskič, takmiči za povratak na političku scenu.

Glasanje takođe ima obeležja i neobavezujućeg referenduma povodom toga da li će sovjetsko nuklearno postrojenje nastaviti da operiše u ovoj zemlji i po isteku roka za njegovo zatvaranje.

Dve populističke stranke, partija Pravde i poretka Rolandasa Paksasa i Uspaskičeva Laburistička partija, sudeći po rezultatima istraživanja javnog mnjenja, mogle bi da čine buduću vladajuću koaliciju, koja bi verovatno zagovarala čvršće stavove prema Briselu i bila otvorenija prema susednoj Rusiji.

Vladajuće socijaldemokrate, koji od 2001. drže mesto premijera, beleže znatan pad rejtinga i bore se da osvoje neophodnih pet procenata glasova ne bi li ušli u parlament ove baltičke zemlje, koji broji 141 poslaničko mesto.

Pobeda populista, koji su obećali da će povećati plate u javnom sektoru i prepoloviti zarade poslanika, bila bi užasan udarac za predsednika Valdasa Adamkusa, koji je u predizbornoj kampanji vodio žestoku borbu s Paksasom i Uspaskičem i apelovao na birače da ne glasaju po emotivnom impulsu.

Paskas je 2004. okrivljen za povredu ustava i zloupotrebu položaja, te je postao prvi šef neke evropske države koji je impičmentom smenjen s funkcije predsednika. S druge strane, Uspaskič, koji je ogromno bogatstvo stekao prodajom tegli s kiselim krastavcima, bio je primoran da podnese ostavku na mesto ministra ekonomije nakon optužbi za sukob interesa, slučaj u koji je bila umešana i Rusija, gde je on rođen.

Zbog progona tužilaštva, Uspaskič2006. odlazi u Rusiju, ali se kasnije vraća u Litvaniju kada je stavljen u kućni pritvor. Protiv njega se i danas vodi istraga, te iako mu je ukinut kućni pritvor, stoji zabrana prema kojoj šest godina ne sme da napusti Litvaniju.

Uprkos mračnoj prošlosti, septembarska istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi partije Paskasa i Uspaskiča mogle da osvoje po 20 odsto glasova birača, dok bi desničarski Faderlend savez, oštri rival obeju partija, mogao da ponese 12 odsto glasova birača. Ukupno 2.6 miliona Litvanaca koji su imali pravo na jučerašnjim izborima na glasačkom listiću su odgovarali i na pitanje da li bi ova baltička država trebalo da odloži zatvaranje nuklearnog postrojenja Černobil stila u Ignalini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari