Svečanim otvaranjem novog hotela „Stara planina“ prekjuče je na ovoj, najvećoj planini na Balkanskom poluostrvu, otvorena ovogodišnja ski sezona.

U funkciji je zasad staza „Konjarnik“ na kojoj je skijalo više stotina skijaša, snega ima malo, ali su topovi za sneg prethodnih dana naneli sasvim dovoljno utabanog snega na nekoliko staza, koje će postepeno biti puštane u rad do Nove godine, kada se ovde očekuje dosad neviđeni broj turista, saopštilo je JP „Skijališta Srbije“.

Istovremeno, na Jabučkom ravništu, gde je smešten luksuzni spa i velnes hotel, sagrađen samo za 13 meseci, počela je da radi i prva gondola za prevoz skijaša u Srbiji, u čiju gradnju je država uložila 5,5 miliona evra.

Hotel je, ocena je prvih posetioca, jedinstven po kvalitetu smeštaja i rekreacije, po svojoj funkcionalnosti i energetskoj efikasnosti i rešenjima koja dosad nisu viđena u Srbiji. Dovoljno je napomenuti da ima podzemne garaže, pa na prostoru oko objekta praktično neće biti parkiranih automobila, a grejanje je na tečni naftni gas. Poseduje bazen i brojne velnes sadržaje i prvi je kvalitetniji i veći turistički objekat na jednoj od najlepših srpskih planina.

Ključeve hotela je direktoru hotela Svetislavu Popadiću predao Mlađan Dinkić, koji je sa ministrom za ekonomiju Nebojšom Ćirićem otvorio hotel.

– U promotivnom periodu cena polupansiona biće svega 25 evra, sa besplatnim ski-pasom, što je izuzetno povoljno imajući u vidu o kakvom velelepnom objektu je reč. Siguran sam da će ogroman broj turista doći ovde – rekao je Dinkić, a to potvrđuju i rukovodioci novog hotela, navodeći da je interesovanje ogromno. Ministar Ćirić kazao je na otvaranju da je ovo najveća grinfild investicija u srpskom turizmu u proteklih 20 godina, u koji je država uložila 30 miliona evra.

Zamenik generalnog direktora „Skijališta Srbije“ Milena Cvetković, gostima na otvaranju prezentovala je nove instalacije, osmosednu gondolu, četvorosednu žičaru i vezni lift, kao i deset kilometara novih staza, koji treba da povežu lokacije Jabučko ravnište i Konjarnik.

Pravu atrakciju predstavlja prva ski-gondola u Srbiji koja će skijaše prevoziti od hotela do vrha Babin zub, odakle polaze ski staze ukupne dužine 13 kilometara. Stara planina je skoro pet meseci godišnje pod snegom na visini između 1.100 i 1.900 m. To je dobar potencijal za izgradnju dugih staza za alpsko skijanje. Babin zub (sa vrhom nadmorske visine 1.758 m) je jedan od najlepših krajolika Stare planine.

Izgradnjom sistema žičara i ski staza, smeštajnih kapaciteta kao i druge infrastrukture, Stara planina će veoma brzo postati jedan od najvećih i najznačajnijih skijaških centara u Srbiji, posebno namenjen ljubiteljima skijaških sportova i kvalitetnog skijanja u okruženju neizmerne lepote i netaknute prirode.

Stara planina je od Beograda udaljena 330 kilometara, a od Niša i od aerodroma Konstantin Veliki samo 70 kilometara.

Sve više žičara i staza

Sadržaj skijaškog centra „Babin zub“ čine staze na lokacijama „Konjarnik“, „Sunčana dolina“, kao i „Markova livada“. Skijalište „Babin zub“ poseduje četvorosednu žičaru „Konjarnik“ sa pokretnom trakom za ukrcavanje skijaša, kapaciteta 1.500 skijaša na sat i ski-lift „sidro“ „Sunčana dolina“ kapaciteta 1.200 skijaša na sat, kao i dečiji ski vrtić sa pokretnom trakom „Markova livada“, a od ove sezone biće bogatiji za još jednu četvorosednu žičaru i osmosednu gondolu, prvu u Srbiji.

Bazen i klizalište u okviru hotela

„Stara planina“ Hotel & Spa ima 4 zvezdice prema internacionalnim hotelskim standardima i nalazi se na jednom od najlepših mesta Stare planine – Jabučkom ravništu, na 1.350 m nadmorske visine okružen bujnom vegetacijom. Hotel je kapaciteta 380 kreveta u 146 smeštajnih jedinica – dvokrevetne sobe, apartmani i predsednički apartman. Gostima su na raspolaganju tri konferencijske sale, restoran, picerija, bar, dečija igraonica, klizalište, velnes & spa centar sa zatvorenim bazenom, frizerski salon, bankomat, menjačnica, prodavnica, brendirana prodavnica garderobe, parfimerija, apoteka, usluga recepcije 24 h i podzemna garaža sa 147 parking mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari