Vladajuća partija Pakistana priznala je juče poraz na parlamentarnim izborima, na kojima su dve opozicione partije osvojile dovoljno poslaničkih mesta u parlamentu da bi mogle formirati novu vladu, potencijalnu pretnju SAD u borbi protiv terorizma.
Šodri Šujat Husein, vođa Pakistanske muslimanske lige – Q predsednika Mušarafa, izjavio je: „Prihvatamo rezultate izbora otvorenog srca.

Vladajuća partija Pakistana priznala je juče poraz na parlamentarnim izborima, na kojima su dve opozicione partije osvojile dovoljno poslaničkih mesta u parlamentu da bi mogle formirati novu vladu, potencijalnu pretnju SAD u borbi protiv terorizma.
Šodri Šujat Husein, vođa Pakistanske muslimanske lige – Q predsednika Mušarafa, izjavio je: „Prihvatamo rezultate izbora otvorenog srca. U novoj vladi sedećemo na opozicionim poslaničkim mestima“.
Poraz Mušarafa na parlamentarnim izborima predstavlja, kako su zvaničnici vlade i opozicioni političari ocenili, rezultat njegove politike od 2001. kao i politike njegovog bliskog saveznika, Sjedinjenih Američkih Država.
Preliminarni rezultati ukazali su na to da će novi premijer biti iz redova opozicionih partija i da će parlament imati dobre izglede da suspenduje veliki deo Mušarafove politike, a možda čak i da ga ukloni s državnog kormila. Takođe, prema nezvaničnim rezultatima, Pakistanska narodna partija, ubijene liderke Benazir Buto, i Pakistanska muslimanska liga-N, koju predvodi Navaz Šarif, bivši premijer Pakistana, imaju podjednak broj glasova.
Rezultati izbora predstavljeni su u zemlji kao znak nepriznavanja Mušarafa i Bušove administracije koja ga je nepokolebljivo podržavala više od šest godina što je predstavljalo njeno najbolje sredstvo u kampanji protiv islamskih ekstremista u Pakistanu. Američkim zvaničnicima ne ostaje ništa drugo nego da potraže nove saveznike među novim političkim snagama. Političari su izjavili da izbori predstavljaju protest protiv politike vlade i porasta terorizma u zemlji, a posebno protiv okrutnog načina pakistanskog predsednika na koji je rešavao problem pobunjeništva i njegove upotrebe vojske protiv pripadnika plemena u pograničnim oblastima.
Već u ranim večernjim časovima u ponedeljak, grupe Šarifovih pristalica počele su da slave marširajući ulicama Ravalpindija, garnizonskog grada u blizini pakistanske prestonice. Oni su uz muziku mahali zelenim zastavama ukrašenim tigrom, simbolom Šarifove partije.
Na lokalnim televizijama objavljeno je da će prema nezvaničnim rezultatima Pakistanska narodna partija zauzeti 110 poslaničkih mesta od ukupno 272 u Narodnoj skupštini, dok će Šarifova partija imati 100 mesta. Pakistanska muslimanska liga Mušarafa zadržala je samo 20 do 30 poslaničkih mesta.
Izborna komisija Pakistana izjavila je da su izbori bili slobodni i fer i da su prošli u relativno mirnoj atmosferi, uprkos nekim neregularnostima i nemirima. Najveći udarac za Mušarafa jeste veliki broj Šarifovih pristalica u provinciji Pendžab. „Mit je srušen. Ovo je veliki udarac za Mušarafa“, izjavio je Athar Minalah, advokat koji učestvuje u pokretu pravnika protiv Mušarafa. „Njegova partija je poražena i u ruralnim i u urbanim oblastima. Razlike u broju glasova su toliko velike da nisu mogli da lažiraju izbore i da su to hteli“, dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari