Izlaznost u drugom krugu lokalnih izbora u 12 sati je 23,68 prema 20,5 odsto u prvom krugu. Izlaznost je povećana i u Marseju i Tuluzu, mestima u kojima će rezultat biti neizvestan sve dok se ne otvori poslednji glasački listić.
Ipak, treba reći da je prošle nedelje, u prvom krugu izlaznost od 66,54 odsto bila najniža od izbora daleke 1959! Teško je reći kome će povećana izlasnost u drugom krugu odgovarati, Ujedinjenom narodnom pokretu (UMP) ili Socijalističkoj partiji (PS).

Izlaznost u drugom krugu lokalnih izbora u 12 sati je 23,68 prema 20,5 odsto u prvom krugu. Izlaznost je povećana i u Marseju i Tuluzu, mestima u kojima će rezultat biti neizvestan sve dok se ne otvori poslednji glasački listić.
Ipak, treba reći da je prošle nedelje, u prvom krugu izlaznost od 66,54 odsto bila najniža od izbora daleke 1959! Teško je reći kome će povećana izlasnost u drugom krugu odgovarati, Ujedinjenom narodnom pokretu (UMP) ili Socijalističkoj partiji (PS). Sa sigurnošću se jedino zna da su pristalice ekstremnog Nacionalnog fronta (FN) Lepena ostali u najvećem broju kod svojih kuća. Već u prvom krugu retki kandidati FN-a su dobili preko jedan odsto glasova, dok je sam Lepen u prvom krugu predsedničkih izbora 2002. imao preko 17 odsto!
Do zaključenja ovog izdanja još nije završeno prebrojavanje glasova drugog kruga lokalnih izbora, međutim izvesno je da je PS pobednik. Sledećih šest godina će socijalisti držati vlast u Parizu, Lionu, Strazburu, Lilu, Nantu, Monpeljeu… da spomenemo samo najveće gradove. Težinu poraza vladajućeg UMP će odrediti izborni rezultati u Marselju i Tuluzu. Osvoji li PS oba ova grada, od pet najvećih francuskih gradova UMP će ostati na vlasti samo u Nici, najmanjem od njih. PS će, uz saradnju sa drugim strankama levice, preoteti od UMP desetak značajnijih gradova dok sam rizikuje da izgubi Kale i Anže.
S nestrpljenjem se očekuje i rezultat u Pou, gde se odlučuje o budućnosti stranke centra Modema. Fransoa Bajru, predsednik Modema, je u teškom položaju i UMP i PS pokušavaju da spreče njegov izbor. Zanimljiv će biti i rezultat međusobnog obračuna dveju stranaka levice u dve opštine u pariskoj regiji, Obervilijeu i Montreju, gde PS pokušava da istisne Komunističku pariju (PCF).
Pored opštinskih uprava na lokalnim izborima se biraju i predstavnici za skupštine departmana. Francuska je podeljena na 101 departman u čijoj nadležnosti je održavanje i izgradnja srednjih škola, međumesni saobraćaj u okviru departmana, lokalni putevi, socijalni programi, zaštita dece i starih. Do izbora UMP je držao 50, a levica 51 departman. Na osnovu preliminarnih rezultata očekuje se da UMP zadrži vlast u najviše 47, verovatnije tek u 45. Po svemu sudeći gubi i Korezu, uporište doskorašnjeg predsednika države i osnivača UMP, Žaka Širaka. Najverovatniji budući predsednik Koreze će biti generalni sekretar PS, Fransoa Oland.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari