Četiri prozapadne partije Moldavije na putu su da skinu sa vlasti jedinu preostalu vladajuću Komunističku partiju u Evropi, rezultati su ponovljenih parlamentarnih izbora koji se posmatraju kao test da li je ova osiromašena bivša sovjetska republika spremna da se okrene EU ili Moskvi.

Na osnovu 97 odsto prebrojanih glasova, Komunistička partija izgubila je većinu u parlamentu koju je imala proteklih osam godina, osvojivši 45 odsto glasova birača, saopštila je Centralna izborna komisija Moldavije. Četiri opozicije partije ujedinjene u nameri da uspostave jače veze sa EU, najavile su formiranje koalicije, te će na taj način imati većinu od 53 poslanička mesta u 101-članom parlamentu. Prekjučerašnji ponovljeni izbori usledili su gotovo četiri meseca nakon što su komunisti proglasili pobedu na aprilskim izborima usled čega su mlade pristalice opozicije organizovale višenedeljne proteste, zbog izborne krađe. Politička kriza koja je usledila polarizovala je ionako podeljeno moldavsko društvo po etničkim i lingvističkim šavovima. Većina mladih i stanovnika urbanih oblasti zalaže se za integraciju sa Zapadom, dok su stariji i oni iz ruralnih sredina više okrenuti Rusiji.

Liberalna demokratska partija osvojila je 16,4 odsto glasova i imaće 17 poslanika, Liberalna partija dobila je 14,4 odsto glasova (14 poslanika) dok je alijansa „Naša Moldavija“ osvojila 7,4 odsto glasova (8 poslanika). Te tri liberalne stranke koje su ranije najavile da će biti u koaliciji imaće zajedno u budućem parlamentu 40 poslaničkih mesta. Demokratska stranka, na čijem je čelu bivši šef Komunističke partije koji je prešao u opoziciju Marjan Lupu, osvojila je 12,5 odsto glasova odnosno 13 poslaničkih mesta. Lupu je takođe, najavio da neće ulaziti u savez sa komunistima.

Međutim, nijedna od dve strane nema većinu od 61 poslaničkog mesta koliko je potrebno za izbor naslednika komunističkog predsednika Vladimira Voronjina koji napušta funkciju nakon dva uzastopna predsednička mandata. Voronjin je izrazio nadu da će parlamentarni izbori okončati političku krizu u zemlji i doprineti približavanju Rusiji. Politička kriza u toj bivšoj sovjetskoj republici traje od izbora u aprilu, na kojima je ponovo pobedila vladajuća Komunistička partija. Voronjin, koji je i lider Komunističke partije, raspustio je u junu parlament jer poslanici dva puta nisu uspeli da izaberu šefa države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari