Poreska uprava: Šest lica uhapšeno zbog utaje poreza 1Policija Foto: N. Kovačević

Poreska policija i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) uhapsilo je šest odgovornih lica privrednih subjekata iz Temerina i Kikinde zbog utaje poreza, pranja novca i oštećenja poverilaca, oštetivši državni budžet u iznosu od oko 38,8 miliona dinara, saopštila je danas poreska uprava.

Kako se navodi u saopštenju, u periodu od 2017. do 2021. godine dva suosnivača privrednog subjekta iz Temerina, uz pomoć odgovornog lica tog privrednog subjekta su putem fiktivnog ugovora o prodaji dela udela prekrili raspodelu dela dobiti isplatom dividende u iznosu od više od 220,2 miliona dinara, čime su utajili obavezu poreza na prihode od kapitala u iznosu od 38,8 miliona dinara.

U periodu od 2018. do 2020. godine, četiri osumnjičena lica, u svojstvu odgovornih lica privrednog subjekta iz Kikinde su zaključivanjem ugovora sa drugim privrednim subjektima, odnosno ugovaranjem prodajnih cena proizvoda daleko ispod osnovnih cena, izvšenim uplatama po osnovu fiktivnih računa i nabavkom polovnih osnovnih sredstava naneli štetu tom privrednom subjektu u iznosu od 403,9 miliona dinara, i pribavili imovinsku korist drugim privrednim subjektima u iznosu od 361,3 miliona dinara.

Osumnjičenima je određena mera zadržavanja do 48 časova i uz krivičnu prijavu biće sprovedeni Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari