Parlament Kipra ponovo je odložio skupštinsku raspravu o kontroverznom porezu na bankarske depozite, izjavio je juče predsednik Parlamenta Janakis Omirou. Parlament Kipra o ovome će se izjašnjavati danas posle podne, a glasanje je bilo odloženo i u nedelju.


Porez na bankarske depozite, predviđen je novim planom finansijske pomoći i uslov je da zemlja od međunarodnih kreditora dobije zajam od 10 milijardi evra i time izbegne bankrot. Sporazum, na osnovu kojeg će svi građani koji na svojim računima imaju manje od 100.000 evra morati da plate jednokratni porez od 6,75 odsto, a na veće bankarske depozite porez od 9,9 odsto, izazvao je protest kiparskih političara.

Kiparsko Ministarstvo finansija ukazalo je da je uvođenje jednokratnih poreza najmanje štetna opcija i da je to način da se spreči potpuni bankrot zemlje. Vlasti su za vikend upozorile da bi bez ove mere već danas moglo da dođe do kolapsa celog kiparskog bankarskog sistema. Kipar je četvrta članica zone evra koja je dobila paket pomoći kako bi spasila svoje banke.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je juče da bi odluka o oporezivanju bankarskih depozita na Kipru bila „nepravedna i opasna“. Putinov portparol Dmitrij Peskov rekao je da bi takva odluka Kipra, koja je uslov za međunarodnu finansijsku pomoć, imala negativne posledice po imovinu ruskih državljana na tom ostrvu. „Putin je rekao da ova odluka, ukoliko bude usvojena, nepravedna, neprofesionalna i opasna“, izjavio je Peskov, javile su ruske agencije.

Imovina ruskih državljana, fizičkih lica, u kiparskim bankama kreće između osam i 35 milijardi evra. Ruski premijer Dmitrij Medvedev rekao je da „to liči na oduzimanje novca strancima“.

Britanci u šoku

Brojni Britanci koji su se posle penzionisanja preselili na Kipar su u šoku. Jedan od njih je rekao da ima Britanaca koji su sav svoj novac preneli na Kipar, i da je „ova odluka prava pljačka“. Nekoliko stotina demonstranata okupilo se ispred kiparske Skupštine juče popodne i uzvikivali „nećemo evro“ ili „ Evropa postoji za svoje narode, ne za Nemačku“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari