Predstavnički dom Kongresa SAD velikom većinom glasova odobrio je Predlog zakona koji predviđa 90 odsto poreza na bonuse za zasposlene u osiguravajućoj kući AIG i drugim kompanijama koje su dobile velike sume federalne finansijske pomoći i koje stiču prihode od poreskih obveznika.

Uprkos sumnjama povodom legalnosti retroaktivnog poreza od 90 odsto, demokrate i neki republikanci saopštili su da su porezi na bonuse na zarade trgovaca, izvršnih direktora i bankara koji zarađuju više od 250.000 dolara najbrži način da se pokaže bes javnosti zbog isplaćenih bonusa u AIG u vrednosti od 165 miliona dolara, iako je kompanija prethodno dobila državnu pomoć od 170 milijardi dolara. Odluka Predstavničkog doma izazvala je paniku kod jednog dela zaposlenih koji se pitaju da li će morati da vrate novac koji su već potrošili. Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi izjavila je: „Mi želimo da vratimo novac poreskih obveznika“. Predsednik Obama pozdravio je odluku Predstavničkog doma. „Predlog zakona biće predat Senatu i nadam se da će konačna odluka poslužiti kao oštar signal svim izvršnim direktorima koji vode ove firme da se takve vrste kompenzacija ubuduće neće tolerisati“, izjavio je američki predsednik.

Gostujući u emisiji na televiziji NBC, Obama je odmeren u svojim reakcijama, istakao je da razume odgovor Kongresa i bes naroda. Metaforički je rekao da je najbolji način da se reši cela situacija „biti siguran da si zatvorio vrata pre nego što konji izađu iz štala“.

Predlog zakona odnosi se na bonuse isplaćene izvršnim direktorima kompanija u čijim rukama se nalazi najmanje pet milijardi dolara od spasilačkog paketa, uključujući i Goldman Saks, Banku Amerike, Sitigrup, Vels Frago i JP Morgan Čes.

Nekoliko banaka razmatra da odbije spasilačke pakete pomoći vlade ukoliko Predlog zakona bude izglasan, navode zvaničnici. „Ukoliko ovakav zakon stupi na snagu, to znači poptuno rušenje vrednosti institucija gde vlada ima vlasništvo“, izjavio je Orin Kramer, koji vodi hedž fond i zadužen je za nadgledanje penzionog plana u državi Nju Džersi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari