Na udaru opštinske vlasti uskoro će se naći vlasnici proizvodnih pogona i drugih objekata kupljenih najčešće od firmi u stečaju, a čije su hale već više od decenije zakatančene. Opština će uvođenjem poreza pokušati da ih motiviše da ili objekte prodaju ili u njima pokrenu proizvodnju.

Uvešćemo naknadu za građevinsko zemljište po zonama, a visina tarife zavisiće od vrste delatnosti. Tamo gde se proizvodni proces bude odvijao, gradska uprava će, prema broju uposlenih radnika, naknadu vraćati, najavio je, na nedavno održanoj konferenciji za novinare, predsednik opštine Nova Varošm Dimitrije Paunović.

Prvi čovek grada na padinama Zlatara objasnio je da se ova mera odnosi pre svega na privatizovane fabrike: „Obuću“, „Trikotažu“, „Inovu“, ali i magacin „Hile“ na Branoševcu i na pojedine turističke i ugostiteljske objekte i klanicu. „Ovo će biti jedna od mera podsticaja novog zapošljavanja jer je prioritet lokalne vlasti borba za svako radno mesto. Ima interesovanja i konkretnih ponuda za otvaranje proizvodnih pogona, ali nam nedostaje prostor. Na drugoj strani, dešava se da je, recimo, fabrika obuće, čije proizvodne hale zvrje prazne, kupljena za 120.000 evra, a vlasnik sada traži milion evra. Zato ćemo zatražiti da se proceni vrednost imovine i to će biti reper za oporezivanje“, ističe predsednik novovaroške opštine. Paunović je obavestio javnost i da se odustalo od prvobitne ideje da se projekat „spašavanja“ jedinog hotela na Zlataru – hotela „Panorame“ realizuje posredstvom konzorcijuma privrednika i građana, jer za takvu vrstu partnerstva, i pored načelnog odobravanja preduzetnika, nije bilo interesovanja.

– Pošto ova inicijativa nije urodila plodom, a nema se vremena za gubljenje, odlučili smo da, nakon statutarnih izmena, ovaj posao na sebe zvanično preuzme Turističko-sportski centar „Zlatar“. Ideja je da ovo javno preduzeće, uz asistenciju opštine, od „Rekreatursa“ uzme u zakup „Panoramu“ na 20 godina, uz obavezu da u tom periodu u sanaciju objekta investira oko 250.000 evra i finansira lične dohotke za 23 zaposlena, istakao je predsednik opštine, ocenjujući da ima interesovanja za boravak i odmor u ovom hotelu kapaciteta od oko 230 ležajeva, da je u toku ugovaranje aranžmana za nastupajući period, a da će ciljna grupa biti turisti „plićeg“ džepa, najviše đaci na rekreativnoj nastavi i sportisti.

Okosnica budućih aktivnosti TSC, vezano za poslovanje hotela na Zlataru, biće poboljšanje kvaliteta usluga i turističke ponude, odgovorniji odnos prema radu i kadrovsko osnaživanje, kaže predsednik opštine, koji je izrazio ogorčenje neodgovornim ponašanjem bivšeg i aktuelnog poslovodstva hotela „Panorama“, koje je optužio za višegodišnji javašluk i nedomaćinsko gazdovanje, zahvaljujući kojem je objekat doveden do ruba propasti.

– Imam saznanja da bivši i sadašnji upravnik hotela opstruišu napore opštinskog rukovodstva da „Panorama“ ne doživi sudbinu „katanca u bravi“. Neću da ulazim u njihove motive zašto to rade, ali takav štetočinski odnos, u najmanju ruku, nije korektan, pogotovo ako se ima u vidu da je hotel na Zlataru uvek bio u povlašćenom položaju i da im se godinama tolerisalo neplaćanje raznoraznih taksi i naknada, čak i električne energije, utvrdio je predsednik opštine. On je novinare obavestio i da je Vlada Republika Srbije nedavno zvanično započela proceduru preregistracije RH Centra „Zlatar“ u Društvo sa ograničenom odgovornošću i da bi ovaj objekat, lane na ime dugovanja od strane države ustupljen „Dunav osiguranju“ , konačno trebalo da ponovo bude stavljen u funkciju razvoja turizma u novovaroškom kraju.

Opština Nova Varoš, prema tvrdnjama predsednika Paunovića, u narednoj godini mogla bi da bude zanimljiva za ulaganja u oblasti energetike. Najznačajniji projekat u ovom segmentu je izgradnja kongenerativnog postrojenja ili toplane na bio – masu. Finansijsku podršku za realizaciju ovog posla, vrednog oko 12 miliona evra, gradski čelnici pokušaće da, uz podršku resornog ministarstva, obezbede iz fonda nemačke razvojne agencije, koja tokom 2012. godine planira da u Srbiju investira oko 40 miliona evra u programe iz oblasti zaštite životne sredine. Predsednik Dimitrije Paunović izrazio je i nezadovoljstvo saradnjom sa pojedinim čelnicima javnih preduzeća koja su pod ingerencijom Republike, posebnom ovdašnjim poslovodstvom Limskih HE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari