Porfirije na Spasovdanskoj litiji: Mi znamo ko smo i šta smo, pravoslavni hrišćani, deca Svetog Save i Vladike Nikolaja (VIDEO, FOTO) 1Foto: Nađa Vukajlović / Danas

Povodom slave grada Beograda, Srpska pravoslavna crkva (SPC) danas je održala Spasovdansku litiju. Kolona koju je predvodio patrijarh Porfirije krenula je od Vaznesenjske crkve, i išla je kružnom putanjom po centralnim gradskim ulicama sve do Hrama Svetog Save.

 

Centralne gradske ulice bile su blokirane, a kako  je javila reporterka Danasa litiji je prisustvovalo više od hiljadu građana, kao i novinarske ekipe, predstavnici SPC-a, pripadnici vojske, kao i folklorni asambl.

U litiji su bili prisutni i Aleksandar Šapić, predsednik Privremenog organa Beograda, premijer Srbije Miloš Vučević i ministarka za brigu o porodici i demografiju Srbije Milica Đurđević Stamenkovski.

Časni krst na Spasovdanskoj litiji nosio najbolji učenik Bogoslovije Svetog Save Nikolaj Stanić iz Dervente.

U Spasovdanskoj litiji bile su i mošti Prepodobnog Justina Ćelijskog koje su izneli pripadnici Garde Vojske Srbije iz Vaznesenjskog Hrama i položili na lafet koji se nalazio ispred crkve u Ulici admirala Geprata.

Slavija i deo Bulevara Oslobođenja bili su blokirani dok se kretala litija, a na čelu kolone je bio i Simo Sasić, javlja reporeterka Danasa.

Porfirije na Spasovdanskoj litiji: Mi znamo ko smo i šta smo, pravoslavni hrišćani, deca Svetog Save i Vladike Nikolaja (VIDEO, FOTO) 6
Foto: Nađa Vukajlović / Danas

Intonirana je himna Srbije „Bože pravde“.  Kada su građani i sveštenstvo stigli do Hrama Svetog Save, patrijarh Porfirije osveštao je mošti Svetog Justina Ćelijskog.

U Hramu se čula pesma crkvenog hora.

Porfirije na Spasovdanskoj litiji: Mi znamo ko smo i šta smo, pravoslavni hrišćani, deca Svetog Save i Vladike Nikolaja (VIDEO, FOTO) 7
Foto: Nađa Vukajlović / Danas

Patrijarh srpski Porfirije obratio se građanima u Hramu Svetog Save.

– Braćo i sestre danas je dan spasenja, slave i radosti, danas je Spasovdan dan gospodnji. Danas je praznik našeg večnog spasenja, kada je naš spasitelj, gospod Isus Hristos izmestio našu domovinu sa zemlje na nebo. Sa nama su čudotvorne mošti Svetog Justina Ćelijskog i ikona Svete Bogorodice. Dobro nam došao Justine, u ovaj naš grad, u ovu prestonicu našu. Današnja vremena nisu ništa manje komplikovana nego vremena u kojima si ti živeo, tvoje reči danas imaju jednak lek kao i nekad, rekao je patrijarh.

On je dodao da je čudotvorna ikona Bogorodice izbegla komuniste i došla u Beograd.

Patrijarh je poželeo mir celom svetu, pogotovo ljudima koji žive sa nama i pored nas.

– Za svako naše dobro moramo voditi borbu pre svega na duhovnom planu. Stoga nam je bog dao da se ovde na dan slave našeg grada okupimo oko moštiju Justina i pomolimo se za blagostanje. Znamo da postoje ideologije i ideje, da reč božiju skrajaju po svojoj meri, pa da menjaju i čoveka tako. Svaka ideologija koja nema uporište u veri nije naša. Mi znamo ko smo i šta smo, mi smo pravoslavni hrišćani, deca Svetog Save i Vladike Nikolaja, istakao je Porfirije i citirao Svetog Justina „Svi za Hrista i Hrist za ništa“.

Patrijarh je čestitao svim građanima slavu, uz reči „neka bog čuva sve ljude na svetu, posebno one sa kojima živimo i pored kojih živimo“.

„Srećan praznik živeli nam mnogaja leta“, poručili su patrijarh, Šapić i Vučević.

U devet časova u Hramu svetog Save održana je sveta arhijerejska liturgija, u 14 časova u Skupštini Grada sečenje slavskog kolača, na kom su prisustvovali predsednik Privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić, poglavar Srpske Pravoslavne Crkve patrijarh Porfirije i premijer Miloš Vučević.

Verski praznik, Vaznesenje – Spasovdan, slavi se u znak sećanja na dan kada se, po crkvenom učenju, Isus Hrist poslednji put javio učenicima. Taj praznik se obeležava po pravilu 40 dana posle Uskrsa i uvek u četvrtak.

Beograd je za gradsku slavu uzeo Spasovdan u spomen na to što je srpski despot Stefan Lazarević – Stefan Visoki od kralja Ugarske Žigmunda dobio Beogradsku tvrđavu gde je 1403. godine smestio svoju prestonicu i Spasovdan proglasio za slavu. Ta gradska slava je obnovljena 1993. godine, uz prvu litiju u Beogradu posle 46 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari