Porodica devojčice ubijene u "Ribnikaru" osnovala Fondaciju "Angelina" 1foto FoNet Marko Dragoslavić

U Sava centru obeležen je početak rada Fondacije „Angelina“, osnovane u znak sećanja na ubijenu devojčicu Angelinu Aćimović, kao i na sve žrtve nastradale u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, Duboni i Malom Orašju.

Misija Fondacije „Angelina“ biće čuvanje sećanja na žrtve nastradale u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, ali i Duboni i Malom Orašju.

Pored toga Fondacija će se baviti prevencijom tragičnih događaja kroz edukaciju dece o opasnostima koje nose internet i društvene mreže, piše RTS.

„Cilj je da konstantno održavamo kulturu sećanja na nastradale i u ‘Ribnikaru’ i u Duboni, Malom Orašju, Niškoj Banji. Nažalost, mnogo toga se desilo i shvatamo da je bezbednost dece jako ugrožena i naš cilj je da to sećanje bude za svako dete ,jer je svako to dete bilo izuzetno talentovano. Kao što je večeras ovo lep primer negovanja kulture sećanja na Angelinu i na svu decu, tako ćemo pokušavati da svim žrtvama posvećujemo određene kulturne događaje“, navodi Anđelko Aćimović, otac ubijene devojčice i osnivač Fondacije „Angelina“.

Ukazuje da će se pod okriljem Fondacije u školama organizovati edukativni programi i radionice sa decom, nastavnicima i roditeljima.

„Što se tiče interneta i destruktivnih sadržaja, pokušaćemo da naučimo decu kako da prepoznaju štetne sadržaje i kako da se sami od njih zaštite. Jedan od naših ciljeva je da objasnimo koliko je važna porodica i da u tim objašnjenjima radimo i sa decom i sa odraslima – roditeljima i nastavnicima“, navodi otac ubijene Anđelko Aćimović.

Angelina Aćimović je imala mnogo talenata, a jedan od njih je bio i kreiranje haljina.

Sedmnaest poznatih dizajnera izradili su haljine na osnovu Angelinih skica, a te haljine biće izložene u Sava centru.

Svi oni koji žele da pomognu rad fondacije mogu da kupe te haljine, a sva sredstva biće usmerena u rad Fondacije

Dva masovna ubistva su početkom maja prošle godine potresla Srbiju.

Učenik sedmog razreda Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu je 3. maja 2023. godine ušao u školu i pucao iz pištolja na obezbeđenje, nastavnicu i učenike.

Ubio je radnika obezbeđenja i devetoro učenika, a ranio njih šestoro.

Dan kasnije desio se još jedan zločin.

U. B. je 4. maja u večernjim satima hicima iz automatskog oružja lišio života osam osoba, i pokušao da ubije još 12 osoba, od kojih je jedan mladić naknadno podlegao povredama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari