Porodica Huljić ostala bez podrške 1Foto: Porodična arhiva

Oktobra 2017. godine dvadesetdevetogodišnji Vuk Huljić pao je sa skoro četiri metra visine pokušavajući da popuni raf u magacinu kompanije Yisk, u kojoj je u tom trenutku bio zaposlen.

Od tada do danas Vuk je proveo godinu dana u državnom stacionaru „Dr Miroslav Zotović“, preživeo je emboliju pluća, imao je dve operacije kičme u Srbiji i jednu operaciju matičnim ćelijama u Kini, nastavio je da ide na fizikalnu terapiju privatno, a uskoro će mu biti potrebna i operacija kukova.

Za sada nema velikog napretka jer za sve mora da se oslanja na pomoć roditelja – od oblačenja, preko ulaska u krevet do obavljanja fizioloških potreba.

S obzirom na to da je povredu doživeo na radnom mestu, pokrenut je postupak poravnanja sa Yisk-om, u čemu se prema rečima porodice Huljić nije daleko odmaklo. Kako objašnjava Vukova majka, LJiljana Huljić kompanija je delimično novčano pomagala proces lečenja da bi kada je pokrenut proces poravnanja svaka pomoć prestala da stiže.

– Yisk je platio kolica koja su Vuku potrebne, učestvovao je u kupovini lekova, ponekim specijalističkim pregledima, a platili su i operaciju matičnim ćelijama u Beogradu. Međutim odlazak u Kinu nisu hteli ni da pomognu, a kamoli da plate sav trošak. Sami smo kupili polovan transporter i krevet. Sada su obustavili svaku pomoć do konačnog rešenja po ovom pitanju, pa smo oslonjeni samo na sebe, a ti troškovi nisu uopšte mali. Samo lekovi koje mora doživotno da pije jer je nakon povrede imao emboliju pluća koštaju 7.000 dinara. Naši mesečni troškovi za Vukovo lečenje iznose preko 50.000 dinara – objašnjava LJiljana Huljić.

Advokat porodice Huljić, Milenko Milisavljević kaže za Danas da je kompanija Yisk po zakonu dužna da nadoknadi nematerijalnu štetu, koja u ovom slučaju podrazumeva bolove, strah, estetski izgled i umanjenje opšte sposobnosti, zatim troškove lečenje, ali i tuđu negu.

– Vuk je lice sa posebnim potrebama i treba mu dvadesetčetvoročasovna nega. On ima pravo na tuđu negu i pomoć. Međutim, pošto je on lice iz radnog odnosa, PIO priznaje naknadu za osmočasovno radno vreme. Šta ćemo sa onim preko toga? – ističe Milisavljević

Na drugoj strani iz Yiska odgovaraju da je „kompanija je u protekle dve godine u stalnom kontaktu sa porodicom“ i da su učinili sve da „olakšaju teške trenutke u njihovim životima“

– Saosećamo sa Vukom i naporima koje njegova porodica ulaže svakodnevno kako bi on imao kvalitetniji život…. Takođe, od nastanka povrede do danas u dogovoru sa Vukom i njegovom porodicom vodili smo računa i plaćali sve troškove koji se odnose na njegovo lečenje i negu, kao i operaciju u jednoj privatnoj klinici u Beogradu, koja nažalost nije dala pozitivne rezultate. Ukupni iznos isplaćenog novca uključujući i isplatu od osiguranja iznosi 3.785.000 dinara. Svesni težine Vukove životne situacije, i u nameri da se oseća sigurno i ne brine za prihode, kompanija je sa njim nakon nesreće potpisala novi ugovor o radu i to na neodređeno vreme – stoji u pisanom odgovoru Yisk-a.

LJiljana Huljić pak ističe da „nije tačno da Yisk uz porodicu do dana današnjeg jer od kada je počeo proces poravnanja uopšte ne učestvuju u lečenju“.

– Yisk jeste pomogao međutim suma koju pominju od skoro četiri miliona dinara nije precizna, jer u taj iznos ulazi i polisa osiguranja od skoro dva miliona – objašnjava Huljić.

U procesu poravnanja koji je počeo letos nije se daleko odmaklo. Za porodicu Huljić ponuda Yisk-a od 25.000 evra uz mogućnost da Vuk ostane zaposlen u kompaniji do penzije ili da mu se isplati renta na deset godina nije prihvatljiva. Za Yisk pak nije prihvatljiv zahtev porodice da se isplati odšteta od milion i dvesta hiljada evra, koliko porodica traži.

– U Evropi za ovakve povrede ljudi dobijaju milionske odštete. Vuku je život stao u najboljim godinama. Ne može da radi posao za koji se školovao, neće moći da ima porodicu, ne može da se bavi sportom. Čekaju ga nove operacije i doživotno uzimanje terapije. Znam da živimo u Srbiji, ali Yisk se ne može ponašati kao da smo na pijaci. I prvo nam punuditi 15.000 evra pa onda 25.000, a pri tome nijednog trenutka ne odgovoriti jasno na naše zahteve jer mi smo naveli za šta nam je sve potrebna odšteta. Vuku je potrebno da dalje nastavi sa lečenjem i da mu obezbedimo minimalne prihvatljive uslove za život koje trenutno nema jer živimo u malom stanu u zgradi bez lifta – navodi LJiljana Huljić.

Ako poravnanje na kraju ne urodi plodom, ići će se pred sud. U međuvremenu Vuka očekuje operacija kukova koja košta 10.000, eventualni novi pokušaji lečenja matičnim ćelijama, svakodnevne višečasovne vežbe.

– Dok postoji i najmanja nada, ne želimo da odustanemo jer šta nam je ostalo osim te nade – kaže na kraju LJiljana Huljić.

Mesto nije bilo ograđeno

Izveštaj inspekcije nakon nesreće pokazuje da da mesto odakle je Vuk pao nije bilo adekvatno ograđeno. U kompaniji Yisk pak navode da su preduzeli sve mere „radi dodatnog unapređenja bezbednosti na radu i edukacije naših zaposlenih.“ „Kako bi osigurali da se u JYSK-u u potpunosti poštuju sve zakonske regulative vezane za zaštitu na radu, sarađujemo sa specijalizovanom kompanijom zaduženom za kontrolu bezbednosti i obučavanje zaposlenih. Napominjemo da pored poštovanja svih zakonskih procedura zemlje u kojoj poslujemo, iz godine u godinu ulažemo značajna sredstva u opremu za poboljšanje uslova i sigurnosti na radnom mestu“, kažu u Yisk-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari