Potomci Milana Nedića, predsednika srpske Vlade za vreme nacističke okupacije, predali su Ministarstvu pravde, Ministarstvu unutrašnjih poslova i Bezbednosno-informativnoj agenciji zahtev za predaju njegovih posmrtnih ostataka, saznaje Danas. Ovo je četvrti zahtev ovoga tipa koji je porodica Nedić predala u poslednjih nekoliko godina. Odgovor zvaničnih institucija je uvek bio da u arhivama nemaju podatke o lokaciji posmrtnih ostataka Milana Nedića.

„Pre 70 godina, 6. februara 1946. godine list „Politika“ je na svojoj trećoj strani doneo saopštenje Ministarstva unutrašnjih poslova FNRJ kojim je saopšteno da je moj deda armijski đeneral Milan Nedić izvršio samoubistvo skočivši sa trećeg sprata zgrade OZN-a u ulici Knjeginje Ljubice 21 u Beogradu. Milanu Nediću nikada nije suđeno, nikada mu nije data prilika da obrazloži svoje postupke i odbrani se od teških optužbi“, navodi se u zahtevu u koji je Danas imao uvid.

U dokumentu koji ispred porodice potpisuje praunuk Milana Nedića, Aleksandar Nedić, navodi se da svoj grob na Košutnjaku imaju nemački vojnici nastradali u toku borbi za Beograd 1915. godine, kao i mnogi drugi koji su branili ili osvajali Beograd.

„Jedan od onih kojima je uskraćeno pravo na grob je armijski đeneral Milan Nedić, bez obzira što se za Srbiju borio u četiri rata i ovenčao se slavom i ratnim odlikovanjima. Neka priznanja ostanu u domenu države koja ih daje ili oduzima, ali ono što ispred porodice zahtevamo je da nam se konačno predaju njegovi posmrtni ostaci, da ga mi kao porodica sahranimo kako dolikuje pravoslavnom Srbinu“, navodi se u zahtevu.

U pismu se apeluje na zvanične institucije da ulože napor kako bi uvažili zahtev porodice Nedić, podsećajući ih da odgovori poput onih „da u našoj evidenciji nemamo podataka“ odišu duhom prošlih, totalitarnih, vremena.

Podsetimo, krajem prošle godine je pred Višim sudom u Beogradu počeo sudski proces rehabilitacije Milana Nedića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari