U Požarevcu je u ponedeljak obeležena sedma godišnjica smrti nekadašnjeg predsednika SR Jugoslavije, Slobodana Miloševića (1941-2006), u dvorištu njegove porodične kuće u Nemanjinoj 41.

Pre dolaska prvih posetilaca, na grobu je već stajao veliki venac, na kojem je pisalo – „Vole te Mira, Marija i Marko“, kao i venac od snahe Milice i unuka Marka. Kao i obično, među prvima su pristigli članovi Srpske radikalne stranke, Zoran Krasić i Vjerica Radeta, koji su svake godine, na ovaj datum, redovni posetioci Požarevca.

– Hag nije uspeo da dokaže krivicu Miloševića, pa je zbog toga nad njim izvršio pravosudno ubistvo. Danas bi on, kao heroj srpskog naroda, trebalo da počiva u Aleji velikana, ali to ne da Evropska unija, kako bi umanjila njegov značaj – rekao je Krasić. Njegova stranačka koleginica dodala je da grob Miloševića ne obilaze zbog svoje promocije, već zbog stava koji imaju prema njemu i prema sudu u Hagu.

– Nama ne trebaju, kao nekima, presude Gotovini, Markaču i Haradinaju, da bismo imali pravilan stav o Haškom sudu, jer smo takav stav mi imali oduvek – rekla je Radeta.

Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić po običaju zakasnio je na zvaničnu ceremoniju polaganja venaca i cveća koja je bila zakazana za 10 časova, pravdajući se da se zadržao na sednici vlade. On je na Miloševićev grob došao nešto posle 12 sati i odmah položio cveće. Nakon polaganja cveća izjavio je da će pokrenuti inicijativu da neki bulevar u srpskim gradovima ponese ime „ubijenog predsednika u Hagu, Slobodana Miloševića“.

– Pokrenuću inicijativu da bulevari srpskih gradova nose ime našeg predsednika, kao što danas nose imena nekih drugih političara iz njegovog vremena. Svakim danom našim građanima, a i onim u belom svetu, sve je jasnije ko je bio Slobodan Milošević. On je bio heroj svoga vremena i zaslužan je za mnoge stvari koje su doneli dobro srpskom narodu, naglasio je Mrkonjić.

I ovoga puta bilo je primetno da na godišnjicu smrti Miloševića nije došao aktuelni predsednik SPS-a i premijer Srbije Ivica Dačić. Kao i dosad, njegov izostanak pravdan je neodložnim državnim poslovima, jer je sa svojim zamenikom Aleksandrom Vučićem i predsednikom Tomislavom Nikolićem otišao u Brisel na razgovore sa evropskim predstavnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari