Suđenje po tužbi Bosiljke i Darka Mladića protiv države Srbije, zbog oduzimanja 14.540 evra, počeće 23. maja u Prvom osnovnom sudu u Beogradu.



Prilikom poslednjeg pretresa kuće haškog optuženika Ratka Mladića u Ulici Blagoja Parovića u Beogradu, 22. februara 2010. godine, članovima njegove porodice oduzeta je pomenuta suma, zbog čega su oni podneli sudu tužbu protiv države.


Advokat Miloš Šaljić, potvrdio je za Danas da su supruga i sin Ratka Mladića, Bosiljka i Darko Mladić, tužili državu jer im je prilikom pretresa kuće 22. februara 2010. godine oduzet novac. Prema njegovim rečima, policija nije imala nikakvog osnova da im oduzme pare, jer ne postoje dokazi da su ta sredstva bila namenjena za skrivanje haškog begunca.

– Bosiljki je oduzeto 1.940 evra, a Darku 12.600. Njen novac je ušteđevina od penzije, koju prima iz Makedonije, u devizama, dok je Darko godinama skupljao sredstva za kupovinu stana radeći u servisu – kaže Šaljić. On dodaje da su prilikom brojnih pretresa kuće Ratka Mladića proteklih godina oduzete slike, dnevnici, video kasete sa porodičnih slavlja i skupova, i drugi lični predmeti.

– Te stvari su vezane za Ratka Mladića i policija je imala ovlašćenja istražnog sudije da ih oduzme. Neke od njih su vraćene, neke još nisu. Zbog njih nećemo tužiti državu, ali povraćaj novca tražimo jer je bespravno oduzet – ocenjuje Šaljić. On dodaje da država nema nikakav dokaz da je taj novac bio namenjen finansiranju skrivanja Ratka Mladića, niti da je postojala namera da bude upotrebljen u protivpravne svrhe. Prema rečima našeg sagovornika, porodica je u nekoliko navrata ponudila državi da sporazumno reši slučaj, ali odgovor od Tužilaštva nije stigao, tako da je stvar dospela do suda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari