Porodica Katarine Marić, koja je poginula kada je udario džip u kojem se vozio bivši ministar poljoprivrede Dragan Veselinov, iznela je juče pred sudom tvrdnju da je u džipu bila i novinarka iz Zrenjanina Jasna Pašanski.

„Pokušaćemo da dokažemo da se pored troje ljudi, koji su zvanično prijavljeni, u džipu bila i novinarka iz Zrenjanina i funkcionerka Veselinovljeve stranke Jasna Bašanski“, rekao je zastupnik porodice Marić, advokat Radovan Lopičićnovinarima ispred Palate pravde.

Veselinov je juče saslušan pred istražnim sudijom Drugog opštinskog suda u Beogradu po tužbi za lažno svedočenje koju je protiv njega podnela porodica Marić, a sud će naknadno odlučiti da li će pokrenuti istragu po toj tužbi. Branilac Veselinova, advokat Nikola Barović, rekao je da se ime Jasne Bašanski nije pominjalo na ranijim suđenjima, i dodao da je bilo pitanje ko je došao do džipa posle nesreće i da su to bili vozačiz Vlade Srbije sekretarica, koji su skupili papire koji su se rasuli po ulici. Dodao je da je „ta misterija beznačajna za ceo događaj“.

Veselinov je ponovio svoje ranije tvrdnje da je džip prošao na zeleno svetlo, kada je udario Katarinu Marićna raskrisnici Beogradske i Njegoševe ulice, 15. aprila 2003. godine. Porodica Katarine Marićtužila je Veselinova za lažno svedočenje zbog te tvrdnje iznete na ranijem suđenju, a Lopičićje rekao da su i prvostepeni i drugostepeni sud utvrdili sasvim suprotno na osnovu iskaza velikog broja svedoka i materijalnih tragova. Službeni vozačVeselinova, Stevan Bakalov, osuđen je 3. marta 2006. godine na pet godina zatvora, a Vrhovni sud Srbije mu je 27. juna 2007. godine ublažio kaznu na četiri godine zatvora. Bakalov je na suđenju priznao da je prošao kroz crveno svetlo na semaforu u Beogradskoj ulici jer je Veselinov žurio i da je tada, 15. aprila 2003. godine, trajalo vanredno stanje uvedeno posle ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića.

 

Jasna Bajšanski: Bila sam u Zrenjaninu

„Povodom tvrdnje da sam se nalazila u vozilu koje je učestvovalo u udesu u kome je poginula Katarina Marić, mogu da kažem da je to potpuno netačno, rekla je za Danas Jasna Bajšanski „Bila sam u šoku kada sam čula tu vest. Niti sam bila u tim kolima, niti znam bilo šta o tome. Tog dana, kada se udes desio, bila sam u Zrenjaninu na radnom mestu. Za udes sam saznala u vestima sa televizije, vrativši se u redakciju sa snimanja reportaže. To mogu da dokumentujem i internom knjigom snimanja i dokumentacijom koju vodimo u redakciji. Do sada nisam pozivana na sud i ukoliko bih dobila poziv, odazvala bi se. M. P.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari