Pentagon je juče, na osnovu Akta o slobodi informacija, otvorio stotine dosijea žrtava fatalnih sukoba između civila i američke vojske u Iraku i Avganistanu i haosa svakodnevnog života u sukobljenim zonama. Ministarstvo odbrane SAD otvorilo je ukupno 496 dosijea iračkih civila kojima će biti isplaćena kompenzacija jer su ih greškom ubile američke snage između 2003.

Pentagon je juče, na osnovu Akta o slobodi informacija, otvorio stotine dosijea žrtava fatalnih sukoba između civila i američke vojske u Iraku i Avganistanu i haosa svakodnevnog života u sukobljenim zonama. Ministarstvo odbrane SAD otvorilo je ukupno 496 dosijea iračkih civila kojima će biti isplaćena kompenzacija jer su ih greškom ubile američke snage između 2003. i 2006. Među tim dosijeima civila 17 njih je iz Avganistana. Dosijei uključuju rukom pisane zabeleške nekih vojnika s ratišta, izveštaje o civilima ubijenim uglavnom na kontrolnim punktovima, u svojim domovima, zatim kada su američke snage otvarale vatru na putevima ne bi li zaštitili svoje konvoje, kao i od zalutalih metaka. Američka vojska do sada je platila najmanje 33 miliona dolara odštete porodicama žrtva u Iraku i Avganistanu.
Mnogi od njih ubijeni su usled neuspele komunikacije između američkih snaga koje uglavnom ne govore arapski jezik i civila. Među dosijeima je i jedan o ubijenoj majci i njeno dvoje dece koje su ranjeni kada su taksijem prolazili kroz kontrolni punkt u Bakubi, severno od Bagdada, u februaru prošle godine.
Drugi fajl iz 101. Vazduhoplovne divizije iznosi tvrdnje oca čiji je sin stradao u automobilu na kontrolnom punktu između Bagdada i Kirkuka 2005. Njemu je isplaćena nadoknada od 4.800 dolara. Ministarstvo odbrane platilo je 2.500 dolara drugoj porodici iz koje su četiri člana ubijena u svojoj kući na istoku Iraka u martu 2004.
Ovi dosijei objavljeni su posle zahteva američke Unije građanskih sloboda i računate su jedino civilne žrtve koje su greškom ubile američke snage. Od ukupno 496 takvih incidenata, prema procenama Unije, njih oko 200 je odbačeno kao neosnovano jer reč je o pogibijama u borbama. Tako je greškom ubijen jedan 16-godišnji učenik u Bagdadu jer je vojnik mislio da se u njegovoj školskoj torbi nalazi eksploziv. Od ukupno 496 Iračana čiji su dosijei objavljeni, nadoknada je isplaćena za 164 slučaja.
Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč pozdravila je plaćanje odštete, ali je saopštila i da bi u taj program trebalo uključiti i žrtve stradale od američkih najamnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari