Porodice žrtava čekaju istinu o prošlogodišnjoj eksploziji 1

Jedna od tema krajem minule godine odnosila se, s razlogom, na uzroke i posledice letošnje eksplozije u vojnoj fabrici „Milan Blagojević“ u Lučanima, u kojoj su, poginula dvojica radnika.

Ovaj slučaj iznova je zaintrigirao javnost usled dijametralno oprečnih rezultata istrage Inspekcije rada, s jedne, i Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra (NKTC) MUP Srbije, s druge strane, o uzrocima eksplozije u lučanskoj fabrici. Buru u javnosti izazvao je, u najkraćem, nalaz Kriminalističko-tehničkog centra MUP kojim se, prema tumačenju roditelja jednog od poginulih radnika i njihovih pravnih zastupnika, nastoji da se odgovornost za eksploziju i nesreću u Lučanima sa poslovodstva fabrike prebaci na zaposlene u održavanju pogona u kojem je došlo do tragedije.

I dok se o sa rezultatima istrage o nesreći u Lučanima uveliko i javno raspravlja, dotle se o uzrocima jedne slične, po broju žrtava i povređenih, ako bi se tako moglo reći, čak i veće tragedije, već gotovo godinu dana ne zna se gotovo ništa. Radi se, naravno, o akcidentu, odnosno požaru i njome izazvanoj eksploziji u Tehničko-remontnom zavodu „Medna“ u Kragujevcu, u kojoj su, 28. februara prošle godine, poginula četvorica zaposlenih u tom preduzeću, dok je više od 30 pripadnika Vojske Srbije i MUP teže i lakše bilo povređeno. Da li će činjenice o uzrocima i eventualnoj odgovornosti o eksploziji u „Medni“ ipak biti saopštene, ili će i taj tragični događaj ostati još jedna nerešena domaća afera trebalo bi, napokon, prema oficijelnim najavama, ba bude poznato narednih dana.

U Višem javnom tužilaštvu (VJT) u Kragujevcu, koje je nadležno za utvrđivanje uzroka i odgovornosti za akcident u „Medni“ kažu, naime, da očekuju da će istraga o tom slučaju biti završena do kraja ove, ili početkom naredne sedmice. Portparolka kragujevačkog VJT Vesna Đorđević našem listu je, uoči praznika, kazala da je „istraga u toku“, te da se „nada da će biti okončana posle Nove godine, i da će javnost o uzrocima i odgovornosti za tragediju u TRZ Medna“ da bude obaveštena početkom 2018., „najverovatnije, oko Božića“. Javnosti, dakle, ostaje da veruje rečenoj informaciji iz VJ T u Kragujevcu i da se nada da će, oko Božić, napokon da sazna šta se to 28. februara tačno desilo u Tehničko – remontnom zavodu „Medna“, najvećoj i najznačajnijoj specijalizovanoj ustanovi tog tipa na Balkanu.

Do tada valja podsetiti da je Više javno tužilaštvo u Kragujevcu, krajem septembra, posredstvom našeg lista obavestilo javnost da je veštačenjem Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra MUP Srbije utvrđeno je da je požar u Tehničko-temontnom zavodu „Medna“ u Kragujevcu 28. februara započet u objektu broj 28, odnosno u boksu za delaboraciji IC mamaca (uređaja za zaštitu aviona od raketa – prim. Z. R.). Razvojem požara, dejstvom toplote i produkata sagorevanja došlo je do naknadnih eksplozija uskladištenih formacijskih sredstava, rečeno je u tom saopštenju VJT.

Tužilaštvo je saopštilo i da uzrok požara u TRZ „Medna“ do tada još nije „decidno utvrđen“, zbog čega je VJT u Kragujevcu naredilo dodatno veštačenje, „s ciljem preciznog utvrđivanja uzroka požara i odgovornosti za njegov nastanak, razvoj i lokalizovanje“.

Dodatnim veštačenjem trebalo je da se utvrdi i da li su u T RZ „Medna“ ispoštovane mere i postupci o zaštiti od požara, te da li je postupano u skladu sa uputstvima za rad skladišta ubojnih sredstava. Naknadnim veštačenjem, koje je povereno stalnom sudskom veštaku za uzroke požara, eksplozija i havarija, trebalo je da bude utvrđeno i da li je poštovan tehnološki postupak rada, odnosno da li s preduzete preventivne, ograničavajuće i specijalne mere za pirotehničku bezbednost. Istovremeno je, obavestili su nas krajem septembra u Tužilaštvu, od nadležne komisije Ministarstva odbrane zatražen izveštaj o vanrednom inspekcijskom nadzoru u TRZ „Medna“.

Prva tehnološka linija, odnosno linija za generalni remont ubojnih sredstava u pogonu za delaboraciju municije TRZ-a sa radom je počela još 20. marta. Rekonstrukcija porušenog pogona, zavisiće od raspoloživih finansija, ali Srbija, kako je svojevremeno saopšteno, očekuje pomoć partnerskih zemalja, kao i OEBS, UNDP i NATO poverilačkog fonda. TRZ „Medna, koja slovi za najznačajniju ustanovu za rasklapanje, uništavanje i reciklažu ubojnih sredstava na Balkanu, već duže sarađuje sa NATO.

Podsetimo da su u eksploziji u TRZ „Medna“ poginuli potpukovnik Miroslav Perišić, kapetan Darko Kostić i pirotehničari Dejan Kovačević i Željko Nikolić. Tokom gašenja požara povređeno je 30 pripadnika MUP I Vojske Srbije.

Vojni izveštaji i dalje nepoznati

Uzroke požara i eksplozije u Tehničko-remontnom zavodu „Medna“ utvrđivali i Vojna policija, te odgovarajuća komisija Ministarstva odbrane, koja je formirana prema nalogu tadašnjeg ministra odbrane Zorana Đorđevića, i Inspektorat odbrane koji je bio zadužen za inspekcijski nadzor TRZ-a. Komisija Ministarstva odbrane i Inspektorat odbrane su svoje izveštaje ministru Đorđeviću predstavili 7. marta, dok je Vojna policija uviđaj na mestu eksplozije okončala četiri dana docnije, odnosno 11. marta. Nalazi komisije i Inspektorata odbrane nisu saopšteni javnosti, pošto je ministar Đorđević rekao da o tome ne može da govori bez saglasnosti nadležnog tužilaštva. Izveštaj komisije će, na zahtev Višeg javnog tužilaštva, uskoro biti dostavljen tom tužilaštvu.

Rezultati uviđaja Vojne policije su, prema ranijim informacijama iz Višeg javnog tužilaštva u Kragujevcu, trebalo da budu dostavljeni Nacionalnom kriminalističko – tehničkom centru MUP Srbije…U „Mednu“ su, neposredno nakon eksplozije, došli i američki eksperti, ali su odmah i otišli, pošto su konstatovali da „nema potrebe da učestvuju, jer je sve urađeno na najbolji način“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari