Policija, studenti i rođaci žrtava osudili su juče američku mrežu NBC jer je emitovala „jezivo buncanje“ ubice više od 30 studenata na Virdžinija tek univerzitetu, čime je postalo jasno da je Čo Seung Hu želeo da uveliča svoju surovost paketom video klipova, fotografija i grdnji.

Policija, studenti i rođaci žrtava osudili su juče američku mrežu NBC jer je emitovala „jezivo buncanje“ ubice više od 30 studenata na Virdžinija tek univerzitetu, čime je postalo jasno da je Čo Seung Hu želeo da uveliča svoju surovost paketom video klipova, fotografija i grdnji. Roditelji nekih od ubijenih studenata izrazili su zaprepašćenje video snimcima ubice, te su otkazali zakazane intervjue s novinarima te televizije, dok je šef policije države Virdžinija Stiv Flaerti održao konferenciju za novinare u studentskom domu na kojoj je prekorio postupak NBC. „Razočarani smo odlukom uredništva televizije da emituju ove uznemirujuće snimke. Žao mi je zbog objavljivanja ovih fotografija“. Flaerti je izjavio da prikazani snimci policiji nisu rekli ništa novo.
Priznanje ubice sadrži 1.800 reči bučnog govora, 43 fotografije i 28 video klipova. Samo neki delovi emitovani su u javnost. U svom saopštenju Čo je izjavio: Imali ste stotinu milijardi šansi i načina da izbegnete ovaj zločin. Ali odlučili ste da prolijete krv. Saterali ste me u ćošak i dali mi jednu opciju. Odluka je vaša. Sada su vam ruke krvave i nikada ih nećete oprati. Nisam želeo ovo da učinim. Mogao sam da odem, da pobegnem. Ali sada neću moći dugo da trčim. Ovo nije za mene, već za moju decu, braću i sestre. Učinio sam to za njih…
Stiv Kapus, predsednik NBC, koji je podelio materijal s još nekim televizijskim mrežama, branio je postupke svoje kuće. „Mislim da je ovo najbliže što smo mogli da prodremo u um ubice i smatram da je bilo neophodno objaviti ovaj materijal. Svaka jedinstvena medijska organizacija bilo gde u svetu donela bi istu odluku“.
Međutim, ova odluka je veoma brzo razbesnela roditelje žrtava. Mnogi studenti, koji su bili svedoci užasa u studentskom domu, izrazili su odvratnost prikazanim snimcima. Zbog meteža koji je izazvao postupak NBC Foks njuz i druge mreže saopštili su da će obustaviti prikazivanje snimaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari