Porodice žrtava martovskog pogroma zahtevaju da se kazne krivci 1Foto: Fonet/Marija Đoković

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji obeležilo je 14. godišnjicu etnički motivisanog nasilja nad Srbima tražeći da se kazne krivci.

Predsednik udruženja Simo Spasić rekao je da mnoge porodice kosovskih Srba, ali i Albanaca, Roma i muslimana, već punih 20 godina nose bol za svojim nestalim i ubijenim rođacima, ali da se njihova tragedija neprekidno nastavlja jer pravda nije zadovoljena i počinioci tih zlodela nikada nisu kažnjeni.

Spasić je rekao da je, prema internoj evidenciji, u etnički motivisanom nasilju u periodu od 1998. do 2018. godine na Kosovu ubijena 2.501 osoba, dok je taj broj i veći od 3.600 ukoliko se uračunaju i žrtve NATO bombardovanja 1999. godine.

„Mi želimo dijalog sa Albancima, ali ne prihvatamo da oni koji predstavljaju Albance budu zločinci“, rekao je Spasić i pozvao Srbiju da pruži snažniju podršku Španiji, Rumuniji, Grčkoj, Kipru i Slovačkoj, jer je reč o poslednjih pet zemalja Evropske unije koje odbijaju da priznaju nezavisnost Kosova.

Spasić je, takođe, apelovao na nadležne u Vladi Srbije da izmenom zakona omoguće nadoknadu i za porodice civilnih žrtava rata, kako bi i oni dobili makar malu kompenzaciju za svoj gubitak.

Predsednik Komisije za nestale Veljko Odalović podsetio je na nasilje koje je sprovedeno na Kosovu u periodu od 17. do 19. marta 2004. godine i rekao da se radilo o organizovanom nasilju, a da su počiniocima pomagali i predstavnici međunarodne zajednice koji su išli ispred nasilnika i iseljavali Srbe iz svojih kuća.

„Rulja nije bila sama jer su kamioni Kfora iseljavali Srbe iz njihovih kuća i prebacivali ih u Gračanicu i u Kosovsku Mitrovicu, iz kojih se oni nikada nisu vratili u svoje domove jer nisu imali gde da se vrate“, rekao je Odalović.

On se, takođe, založio da sud i tužilaštvo daju adekvatan odgovor na krivična dela počinjena ne samo u tom periodu na Kosovu, nego i pre i posle, jer je to važno i zbog žrtava i zbog budućeg zajedničkog života.

Kosovski ministar za povratak Dalibor Jevtić rekao je da je na Kosovu i dalje puno žrtava čiji dželati nikada nisu kažnjeni, ali da se on, i pored određene skepse, nada da će novoformirani sud kazniti sve zločince.

Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković rekao je da se nasilje koje je 2004. godine sprovedeno na Kosovu u svetu može videti samo na teritoriji Bliskog istoka pod kontrolom Islamske države i dodao da nijedan poslanik parlamenta neće zaboraviti na žrtve srpskog stanovništva, kao i da će država Srbija nastojati da se tako nešto nikada ne ponovi.

 

Mladenović : Pogrom Srba je velika opomena

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović prisustvovao je danas obeležavanju godišnjice velikog  pogroma nad Srbima i srpskim svetinjama na Kosovu i Metohiji iz marta 2004. godine i istakao da nijedan počinilac nije kažnjen – ni oni koji su organizovali taj strašan zločin, ni izvršioci.

Zločin nije bio slučajan, jer je istovremeno organizovan na čitavoj teritoriji Kosova i Metohije. Stradalo je 19 ljudi,
više od 4.000 ljudi je proterano, a spaljeno je i uništeno više od 30 crkava i drugih kulturnih objekata, jer je cilj
bio da se zatre sve srpsko, rekao je Mladenović. On je naglasio da zajedno moramo da učinimo sve da zaštitimo
Srbe na Kosovu i Metohiji i da pomognemo proteranima da se vrate.

Pogrom je velika opomena i pretnja da tako nešto može da se ponovi, što ne smemo da dozvolimo, zaključio je Mladenović.

Obeležavanju godišnjice martovskog pogroma u spomen-sobi „Kosmetske žrtve” prisustvovali su zvaničnici Vlade Srbije, kao i brojni članovi porodica ubijenih i kidnapovanih sa Kosova i Metohije.

Na skupu je istaknuto da broj srpskih žrtava na Kosovu i Metohiji u poslednje dve decenije uznosi 2.501, a poslednja
je bio Oliver Ivanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari