Kolona vozila sa posmrtnim ostacima 465 identifikovanih žrtava iz Srebrenice, prošla je juče ujutro kroz Sarajevo i otišla prema Potočarima. Posmrtni ostaci ubijenih u Srebrenici u julu 1995. godine danas će biti preneti u Memorijalni centar u Potočarima, gde će 11. jula biti ukopani.

Kolona vozila sa posmrtnim ostacima 465 identifikovanih žrtava iz Srebrenice, prošla je juče ujutro kroz Sarajevo i otišla prema Potočarima. Posmrtni ostaci ubijenih u Srebrenici u julu 1995. godine danas će biti preneti u Memorijalni centar u Potočarima, gde će 11. jula biti ukopani. Među identifikovanim Srebreničanima najstarija žrtva je žena Kada Muratović rođena 1920. godine, a najmlađi Sadik Huseinović rođen 1982. koji će 11. jula biti ukopan sa tri godine starijim bratom Ademom i ocem Avdom.
Organizacioni odbor za obeležavanje 12. godišnjice genocida u Srebrenici procenjuje da će ove godine komemoraciji žrtvama prisustvovati više od 30 hiljada građana iz BIH i inostranstva. Do sada je u Memorijalnom centru sahranjeno 2.500 osoba. U Srebrenici su srpske snage pod komandom Ratka Mladića u julu 1995. godine ubile oko osam hiljada Bošnjaka.

U Potočarima otvorena Spomen-soba

Sarajevo – U Potočarima kod Srebrenice juče je otvorena Spomen- soba u znak sećanja na zločine koji su se desili nakon ulaska snaga Vojske Republike Srpske u taj grad leta 2005. U posebno osmišljenom muzejskom prostoru, koji se nalazi u bivšem štabu holandskog bataljona UN u Potočarima, posetioci će moći da pogledaju dokumentarni film, kao i niz pojedinačnih ličnih priča koje opisuju dešavanja iz jula 1995. godine. Izgradnja Spomen- sobe bila je ideja bivšeg visokog predstavnika u BIH Pedija Ešdauna.

Projekat su finansirali vlade Velike Britanije i Kraljevine Holandije i Fondacija „Srebrenica-Potočari“, Spomen- obieležje i mezarje, a u njegovoj izgradnji učestvovao je Kraljevski ratni muzej iz Londona. U Spomen- sobi se pokazuje pad Srebrenice i pokušaji Bošnjaka da zaštite bazu UN u Potočarima, u kojoj je bio smešten holandski bataljon UN. Nekoliko hiljada muškaraca nakon toga je ubijeno u masovnim streljanjima u školama i na poljima u blizini Potočara. Spomen- sobu je projektovao tim arhitekata iz Sarajeva. U jednoj prostoriji će se emitovati film, a druga sadrži 20 vitrina u kojima se nalaze lični predmeti žrtava koji su tokom poslednjih 10 godina izvađeni iz masovnih grobnica.

Dokumentarni film o Srebrenici koji će biti emitovan režirao je britanski reditelj Lesli Vudhed u saradnji sa bosanskim filmskim rediteljem Muhamedom Mujkićem.

Skupu u Potočarima u sredu će prisustvovati visoki predstavnik u BIH Miroslav Lajčak, glavna haška tužiteljka Karla del Ponte, kao i brojni predstavnici diplomatskog kora. Takođe, prisustvo komemoraciji su najavili članovi Predsedništva BIH Haris Silajdžić i Željko Komšić, dok je treći član tog tela Nebojša Radmanović ranije rekao da neće prisustvovati obeležavanju godišnjice zločina u Srebrenici.
Najava glavne haške tužiteljice da će prisustvovati komemoraciji u Potočarima naišla je na oštro reagovanje članica udruženja srebreničkih majki iz Sarajeva, Tuzle i Srebrenice. Čelnice Udruženja Pokret „Majke enklava Srebrenica i Žepa“, „Majke Srebrenice“ i „Žene Srebrenice“, Munira Subašić, Hatidža Mehmedović i Hajra Ćatić, izjavile su za jučerašnji Dnevni avaz da ne bi volele da vide Karlu del Ponte u Potočarima, ali da nikome ne mogu zabraniti dolazak na komemoraciju.
„Neka ne očekuje da ćemo je dočekati raširenih ruku, jer je nepoverenje i razočarenje porodica ubijenih Srebreničana u njen rad ove godine veće nego ikad do sada“, izjavila je Munira Subašić.
Žene Srebrenice su izrazile razočarenje što još nisu uhapšeni optuženi za ratne zločine Radovan Karadžić i Ratko Mladić i da one „nisu zaboravile na njena obećanja“. Mehmedović smatra da bi Karla del Ponte trebalo da preispita odluku o dolasku u Potočare zbog „toliko lažnih obećanja i višegodišnjeg poigravanja s osećajima preživelih“. Hajra Ćatić je rekla da Karla del Ponte zaslužuje ignorantski odnos porodica žrtava genocida koje joj na taj način poručuju da nije ispunila njihova očekivanja niti obećanja koja je sama davala. Srebreničke majke su jednoglasno istakle da u Potočarima neće biti rado viđeni ni oni koji se Srebrenice i njenih žrtava sete samo 11. jula.
„To nije mesto za ubiranje političkih ili ko zna kakvih poena, to je naše sveto mesto gde treba da se nađu porodice ubijenih i naši prijatelji koji nam tokom svih 365 dana u godini pomažu da dođemo do istine i pravde“, rekla je Munria Subašić.
Karla del Ponte je najavila da će u sredu prisustvovati komemoraciji u Potočarima. Tada će biti ukopano po 465 identifikovanih Srebreničana. Dosad je u Memorijalnom centru u Potočarima sahranjeno oko 2.500 identifikovanih srebreničkih žrtava koje su ubijene u leto 1995. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari