Na području Novog Pazara u usponu je trgovina drogom, ljudima i oružjem, ukazao je Suad Bulić, bivši načelnik novopazarske policije u seriji razgovora s novinarkom Danasa. Posle veoma zapaženog intervjua u kojem je ukazao na „procvat“ trgovine narkoticima i puteve droge do i od Sandžaka kroz Srbiju, Bulić za naš list govori o prostituciji i trgovini ljudima u novopazarskom kraju.

Na području Novog Pazara u usponu je trgovina drogom, ljudima i oružjem, ukazao je Suad Bulić, bivši načelnik novopazarske policije u seriji razgovora s novinarkom Danasa. Posle veoma zapaženog intervjua u kojem je ukazao na „procvat“ trgovine narkoticima i puteve droge do i od Sandžaka kroz Srbiju, Bulić za naš list govori o prostituciji i trgovini ljudima u novopazarskom kraju.
– Prostitucija u Novom Pazaru je prisutna, ali ne u značajnijoj meri da bi predstavljala alarmantnost. No, ukoliko se ne preduzmu sve zakonske mere i ne angažuju državni organi i institucije može polako prerasti u još jedan problem – kaže za naš list Suad Bulić.
Kako se taj posao organizuje na ovom prostoru?
– Prostitucija se ovde obavlja u tri oblika. Prvi je kroz lokale, barove i slične klubove, gde vlasnici tih objekata organizuju posao tako što se prostitucija dešava u sobama iznad objekata ili u hotelskim sobama u koje su smeštene „konobarice“ tih lokala. Ovde postoje četiri takva lokala, gde se koriste propusti zakonodavstva kada je u pitanju registracija objekata i upisivanje delatnosti u registre. Zarade se dele u zavisnosti od dogovora između gazde i prostitutke.
Drugi oblik je tzv. porodična prostitucija koja se obavlja u stanovima i kućama. Posao se ugovara isključivo telefonom i sve pojedinosti i detalji posla ugovaraju prostitutke s klijentima i diskrecija im je zagarantovana. Cene takvih usluga znatno su više, jer je sigurnost za klijenta veća. Najčešći organizatori ovog oblika su dugogodišnje, proverene prostitutke koje oko sebe okupljaju devojke i iznajmljuju stanove. Prema mojim saznanjima postoje porodice koje se bave ovim poslom i, što je najtragičnije, reč je o uskom srodstvu.
Treći oblik je najrizičniji i najopasniji, jer je reč o prostituciji zbog nabavke heroina. Ove prostitutke uglavnom rade na ulici. Kod ove grupe još je rizičnije što se prostitucijom bave i muškarci. Takve usluge su najjeftinije i cena je oko 10 evra. Ovde nam je poznat slučaj majke i ćerke narkomanki koje se prostituišu na ulici.
Nova pojava je „tiha prostitucija“ i u taj posao se uključuju i devojke koje studiraju u Novom Pazaru. Te devojke dobijaju vaučere za svoje mobilne telefone, plaćaju im se stanarine, dobijaju poklone i završavaju im se neki manji poslovi. Ovakva pojava ne predstavlja prostituciju u krivično-pravnom smislu, ali je najkraći put do klasične prostitucije.
Da li je poznat broj stanova i kuća u kojima se odvija tzv. porodična prostitucija i odakle su žene koje se bave tim poslom?
– Postoji osam stanova u tri kompleksa stambenih zgrada i pet kuća koje su poznate kao mesta na kojima se obavlja prostitucija. Prema nekim procenama, zbog malih smeštajnih kapaciteta tamo rade po dve ili tri devojke, a u četiri lokala ih ima četrdesetak. Devedesetih godina u Novom Pazaru je bilo devojaka iz Moldavije, Rusije, Ukrajine… Sada su ostale „domaće snage“. Osim uličnih prostitutki sve ostale su sa strane iz okoline Kraljeva, Kragujevca, Užica, pa i iz Beograda. Uglavnom dolaze kao konobarice. Njihove zarade za ovo područje izuzetno su visoke. Mesečno mogu da zarade i hiljadu i po evra. Često je reč o udatim ženama koje imaju porodice. Novac zarađen na ovaj način uglavnom ulažu u nepokretnosti.
Neke od njih prijavljuju se kao gošće, a druge kao radnice u lokalima. Kad naiđe kontrola gazde imaju priču da su tek stigle i da će ih prijaviti „sutra“. One svojim gazdama donose dobru zaradu iz „više izvora“: piće je u takvim lokalima skupo, one piju skupocene koktele, dovlače klijentelu i dele zaradu od seksualnih usluga.
Ipak, situacija je još uvek „dobra“ jer nema organizovanog prostituisanja, što ne znači da se neće preći i u tu fazu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari